Provala i krađa u bazilici sv. Nikole u gradu Bariju

Gotovo je neprimijećeno prošla vijest da je 22.03.2022., u talijanskom Bariju, provaljeno u katoličku baziliku u kojoj se čuva tijelo jednog od najpopularnijih pravoslavnih svetaca, osobito među Slavenima, sveca koji je najčešća krsna slava među Srbima – sv. Nikole Mirlikijskog Čudotvorca. Zanimljivo je da su sa kipa sveca lopovi uglavnom skinuli oznake njegove biskupske vlasti – posljednji put su to sv. Nikoli učinili dok je još bio živ, zbog toga što je branio božanstvo Kristovo pred hereticima. Možda je to, uz sve ovo što se danas događa pravoslavnim istočnim Slavenima, svima nama neka opomena s Neba. Slijedi izvještaj s „Pravoslavne žizni“:

Katoličku baziliku sv. Nikole u talijanskom gradu Bariju, u kojoj se čuvaju svečeve relikvije, opljačkali su nepoznati zločinci. Prema navodima lokalne policije, zločin je počinjen oko 4 sata ujutro, 22. ožujka 2022. godine, javlja RIA Novosti.

Lopovi su odnijeli dragocjenosti koje su se nalazile na poznatom kipu sv. Nikole – srebrni križ okićen dragim kamenjem, zlatni prsten s prsta kipa, liturgijsku knjigu, kao i darove svecu.

“Vijest o krađi dijela svetinja s kipa sv. Nikole u bazilici me zgrozila”, rekao je Antonio Decaro, gradonačelnik u vezi sa zločinom. “Ovo nije samo bogohulan, već i veoma uvredljiv čin protiv cijele zajednice vjernika u gradu Bariju, koja je izgradila velik dio svog identiteta oko poruke svog sveca zaštitnika.”

Prema gradonačelnikovim riječima, krađa relikvija povezanih sa sv. Nikolom iz Mire “prouzročila je duboku ranu gradu”. Decaro je izrazio nadu da će provalnici vratiti ukradene svetinje predstavnicima Dominikanskog reda, kojemu je 1951. godine baziliku povjerio papa Pio XII.

Istragu vodi talijanska policija.

Relikvijama sv. Nikole, pohranjenima u bazilici, mnogi vjernici svake godine hodočaste u Bari. Od 1969. godine pravoslavci imaju pravo redovitog služenja u kripti bazilike. Jednom tjedno u hramu se održava bogoslužje “po bizantsko-ruskom obredu” tijekom kojeg se svi mogu pokloniti moćima sv. Nikole Čudotvorca.

izvor: pravlife.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s