Sv. Teodor Komogovinski – zaštitnik stradalničke Banije

Jučer, 08.03.2022., proslavili smo spomen sv. Teodora Komogovinskog, lokalnog sveca Banije (Banovine). Stradalnički je to kraj, evo, sve do zadnjih potresa, pa pogledajmo njegov život i njegovo mučeništvo koje se, nasiljem nad njegovim relikvijama, nastavilo i u moderno doba.

sv. Teodor Komogovinski

O njegovom životu ne zna se puno. Svakako, nije bio Banijac, rođen je kao Teodor Sladić u selu Kukuruzari, ispod Kozare. Živio je i bio mučen u 18.st., po nekim predajama i stoljeće prije. Bio je monah u manastiru (pravoslavnom samostanu) Moštanici, blizu Kozarske Dubice. Tamo su ga, s još dosta pravoslavnih Srba iz tog kraja, u jednom osvetničkom pohodu protiv austrijske vojske, živog spalili Turci, i tako je postao mučenik za vjeru. Od njega je ostala sačuvana samo desna ruka, koja se štovala u narodu kao dragocjena relikvija. Ta je ruka kasnije prenijeta u manastir Komogovinu, na Baniji, gdje se dalje čuvala i veoma štovala od strane naroda, pa je tako i dobio nadimak „Komogovinski“. Godine 1925. darovali su Dušan i Danica Trninić iz Zagreba srebrni kovčežić (kivot) u kojem se ova ruka čuvala. Godine 1942. ruka sv. Teodora je prenijeta u Zagreb, a nakon rata u Karlovac, pa u Kostajnicu. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC od 20.05.1966., sv. Teodor je i službeno kanoniziran. Kovčeg s njegovom svetom rukom je u zadnjem ratu nestao, ukraden, te se ni danas ne zna gdje se nalazi.

Ovakva sudbina sv. Teodora Komogovinskog kao da je slika života ljudi tog napaćenog kraja, koji se nakon zadnjih prirodnih nedaća pitaju, dokle više? Sv. Teodor, iako fizički izbrisan sa zemlje, ipak živi u memoriji Crkve, koja je odraz Carstva Nebeskog, u kojem se njegova duša sada nalazi. I nas će jednog dana nestati. Potrudimo se i mi da ostanemo u memoriji Crkve, što će biti dobar znak da smo u Carstvu Nebeskom, u kojem nam nikakva nedaća više ništa neće moći. Sv. Teodore, moli za svoj napaćeni banijski narod.

Jedna misao o “Sv. Teodor Komogovinski – zaštitnik stradalničke Banije

  1. Rodno selo Svetoga Teodora Komogovinskoga Kukuruzari nalazin se na Baniji,pet kilometara od Kostajnice na cesti za Petrinju znači nije ispod planine Kozare nego naše Šamarice,tako mi Banijci nazivamo Zrinsku goru..Porodično prezime Sladić postoji i sada u tom selu,to je sigurno pošto je i moja porodica iz toga sela.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s