Kako se može Bog roditi od Djeve?

Pročitajte još jedan odgovor pred kojim stoji u nemoći ljudski um, koji se može razumjeti samo očima vjere. Sv. Ćiril, apostol slavenski pokazuje ne samo da je u pitanju djelo Boga Stvoritelja, već da i sam Muhamed koga muslimani smatraju prorokom, potvrđuje da je Djeva rodila Boga Sina.

„Zatim upitaše: Kako vi kršćani govorite, da se Bog rodio od žene? Zar se Bog može roditi iz utrobe ženske? Filozof odgovori: Ne od obične žene, nego od nebračne Prečiste Djeve rodi se Bog Sin djelovanjem Duha Svetoga, koji u prečistoj i presvetoj djevičanskoj utrobi njenoj na neiskazan način osnova tijelo Kristu Bogu i ustroji Očevoj Riječi natprirodno utjelovljenje i rođenje. Stoga i Djeva, koja Ga zače od Duha Svetoga, kao što prije rođenja bijaše Djeva, tako i u rođenju i po rođenju ostade čistom Djevom, po volji Boga, čijoj se volji i htjenju podčinjava svako stvoreno biće, po riječima crkvene pjesme: gdje Bog hoće, tamo se mijenja poredak prirode. A da se Krist rodi od čiste Djeve Duhom Svetim, svjedoči i vaš prorok Muhamed, napisavši sljedeće: Poslan bi Duh Sveti k Djevi Čistoj, da bi po njegovoj volji ona rodila Sina.

Saraceni[1] na to rekoše: Mi ne sporimo da se Krist rodio od čiste Djevice, samo ga ne nazivamo Bogom. Blaženi odgovori: Kada bi Krist bio običan čovjek, a ne ujedno i Bog, onda zašto je bilo potrebno da za začeće običnog čovjeka Duh Sveti djeluje u prečistoj utrobi djevičanskoj? Jer običan čovjek rodit će se od bračne žene, a ne od nebračne Djevice, i začinje se na prirodan način od muža, a ne od naročite prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga.“

izvor: Tvrđava Istine


[1] Muslimani.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s