Ruski patrijarh se obratio vјernicima i pravoslavnim Crkvama: Ne idite u tabor raskolnika

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nije isključio mogućnost da će određeni broj pravoslavnih vjernika u svijetu prijeći u tabor raskolnika.

„Znamo da se Boga odriču i lišavaju se njegovih blagodati[1] ne samo ljudi, već i Crkve. U povijesti postoji veliki broj primjera takvog otpadništva, gdje su se čitave kršćanske zajednice odmetnule od vjere, iskrivile pravu vjeru, podijelile se i povezale s ljudima koji nisu imali dar božanske blagodati. I danas postoji opasnost da će dio pravoslavaca pod utjecajem vanjskih moćnih sila, koje nemaju ništa zajedničko s Crkvom, biti ranjiv pred tim grijehom i da će otići od izvora vječnog života na mjesto gdje postoji samo obred, ali nema spasenja“, rekao je patrijarh Kiril poslije liturgije u crkvi Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, u predgrađu Moskve.

Ruski patrijarh se obratio onima koji još razmišljaju kome da se priklone – Crkvi ili raskolnicima.

„Braćo i sestre, to nije samo ljudski izbor, to nije izbor mjesta za stanovanje, to nije izbor kao što je kuda krenuti – desno ili lijevo. To je put k spasenju ili stradanju, jer put koji nas odvaja od jedine svete i apostolske Crkve je put koji nas lišava blagodati Božje“, rekao je on.

Tema raskola se u svjetskom pravoslavlju aktivirala nakon što je carigradski patrijarh Bartolomej krajem 2018. godine priznao takozvanu „Pravoslavnu Crkvu Ukrajine“ (PCU) spajanjem dvije raskolničke strukture. U početku ni jedna pravoslavna Crkva na svijetu nije je priznala, osim carigradske.

Problem je postao još veći kada je više od sto svećenika izrazilo želju da prijeđu u Moskovsku patrijaršiju. Krajem prosinca 2021. godine su primljeni u Rusku pravoslavnu Crkvu čiji je Sinod osnovao egzarhat u Africi, što je izazvalo negodovanje grčkih pravoslavnih biskupa koji su priznali PCU.

izvor: mitropolija.com


[1]Riječ „blagodat“ se u hrvatskom obično prevodi kao milost, no u pravoslavnoj tradiciji milost i blagodat se razlikuju. Blagodat je haris, karizma, nestvorena energija Božja, koja preobražava i obožuje čovjeka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s