Ruski patrijarh Kiril: Branit ćemo Jeruzalemsku patrijaršiju

„Veoma nam je bliska zabrinutost Njegovog blaženstva patrijarha Teofila“, naglasio je Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, komentirajući problem očuvanja kršćanske prisutnosti u Svetoj zemlji. Poglavar Jeruzalemske pravoslavne Crkve ukazao je na ovo goruće pitanje povodom djelovanja radikalnih judaističkih grupa, koje su naročito usmjerene na protjerivanje kršćanske zajednice iz Jeruzalema i njegovog predgrađa.

„Znamo cijelu ovu priču i, uopće, znamo za teškoće s kojima se suočava jeruzalemska Crkva“, rekao je Njegova svetost patrijarh Kiril u tradicionalnom božićnom intervjuu emitiranom na TV programu „Rusija“. „Solidariziramo se s Njegovim blaženstvom, podržavamo ga i, naravno, branit ćemo Jeruzalemsku patrijaršiju, uključujući i obranu očuvanja njene svojine.“

Židovske radikalne javne organizacije nepravedno osporavaju vlasništvo nad određenim brojem hodočasničkih domova Jeruzalemske patrijaršije u kršćanskoj četvrti Jeruzalema. Ako ova zdanja dospiju u ruke radikalima, milijuni kršćana koji svake godine dolaze u Jeruzalem možda neće moći pristupiti takozvanoj „hodočasničkoj stazi“ – ulici koja počinje od Jafskih vrata u Starom gradu i vodi do Hrama Groba Gospodnjeg, a pravo prolaska ovom stazom do najveće svetinje za hodočasnike može biti izgubljeno.

Njegova svetost patrijarh Kiril ukazao je na ogromnu opasnost od radikalizma, koji se umjetno potiče religioznom idejom, „jer vjerski ratovi predstavljaju ono od čega je čovječanstvo stoljećima patilo“.

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve je podsjetio da je kršćanstvo religija mira, a pošto je najvažnija zapovijed kršćana – ljubi Gospodina Boga svoga i bližnjega svoga kao samoga sebe (v. Mk 12, 30–31), kršćanska ideja ne može biti praćena bilo kakvim radikalizmom. „Nadamo se da će našu riječ bez ikakve prinude prihvatiti oni kojima je ova riječ upućena“, naglasio je Njegova svetost.

Navodeći da je pokazivanje radikalizma i fanatizma u međureligijskim odnosima veoma opasno, i da se to ne odnosi samo na Svetu zemlju, već i na druge dijelove svijeta, Njegova svetost je rekao: „Zato se Ruska pravoslavna Crkva uvijek zalaže za dijalog, uključujući i dijalog s predstavnicima drugih religija, kako bismo tražili zajedničke stavove i nastojali stvoriti zajednički pristup onome što se sada događa u svijetu i međureligijskim odnosima. Ovom radu pridajemo veliki značaj.“

***

Tijekom akcije održane 9. prosinca 2021. godine predstavnici kršćanskih Crkava podsjetili su na potrebu očuvanja statusa q Starog grada u Jeruzalemu, a naročito takozvane „hodočasničke staze“. Sudionicima akcije obratio se Njegovo blaženstvo patrijarh jeruzalemski i cijele Palestine Teofil III.

Na dan 13. prosinca trinaest kršćanskih patrijarha i poglavara jeruzalemskih Crkava izdalo je priopćenje, skrenuvši pažnju državnih vlasti i javnosti na činjenice o fizičkim napadima i uvredama svećenstva, napadima na kršćanske crkve i vandalskim aktima nad svetinjama, kao i o pokušajima da se naruši cjelovitost i kulturni identitet kršćanske četvrti Starog grada s ciljem da se kršćanska zajednica ukloni iz Jeruzalema.

Govoreći na svečanom događaju u Jordanu 21. prosinca, Njegovo blaženstvo patrijarh Teofil je istakao da su ovakve akcije radikalnih grupa diktirane željom da se kršćani protjeraju iz Jeruzalema i drugih dijelova Svete zemlje.

izvor: mitropolija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s