Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo susrest će se na neutralnom terenu

Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo susrest će se na neutralnom terenu

To je izjavio mitropolit Ilarion, predsjednik Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije, poslije susreta s papom u Vatikanu. Oni su razgovarali u srijedu popodne i dogovorili se da je najbolje da “crkveni summit” bude poslije Uskrsa.

Sljedeće godine katolički Uskrs je 17. travnja, a pravoslavni 24. travnja.

Papa Franjo je predlagao da on doputuje u Rusiju, ali u moskovskoj patrijaršiji smatraju da još nije došlo vrijeme za to i da je najbolje da drugi njihov susret bude u nekoj trećoj zemlji. Kao što je poznato prvi susret je bio u Havani. Gdje će biti drugi susret zasad se ne zna i o tome i o točnom terminu će se tek dogovoriti.

Već sada se zna, a to je potvrdio i mitropolit Ilarion, da papa i patrijarh Kiril neće razgovarati o pitanjima teološke i crkvene doktrine.

– Na susretu ruskog patrijarha i pape na dnevnom redu nisu pitanja doktrinarne proturječnosti između pravoslavnih i katolika, kazao je Ilarion. Za te probleme i pokušaj da se riješe treba mnogo vremena i pregovora.

I prije odlaska na razgovor s papom Franjom mitropolit Ilarion je objasnio da o ujedinjenju pravoslavne i katoličke Crkve neće biti govora, ali važno je to da prestane višestoljetno suparništvo. Papa se za vrijeme boravka u Grčkoj ispričao za greške katolika u odnosu na pravoslavce.

izvor: mitropolija.com

2 misli o “Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo susrest će se na neutralnom terenu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s