Stvarnost natprirodnih sila

Zamislite da živite u Narniji. Zamislite da je „Gospodar prstenova“ prava povijest. Zamislite da su  „Kronike Spiderwicka“  stvarnost. Zamislite da je cijeli svijet magičan, da drijada[1] živi u svakom zelenom drvetu, vodena nimfa živi u svakom šumskom jezercu, a svaka travčica prožeta začaranom vilinskom prašinom.

Da je ovo zaista svijet u kome živimo, biste li živjeli drugačije? Biste li govorili iste riječi da znate da vaše razgovore prisluškuje čitav niz raznih bića? Biste li vjerovali samo u logiku, kada biste znali da magične čarolije utječu i na politiku i na vrijeme?

Biste li uopće hodali van svoje kuće na isti način, kada biste znali da vještice čekaju iza svakog ugla, tražeći priliku da izgovore zagonetke, da vam spuste kletve na glavu?

Kada biste se krenuli suočiti s nekom osobom za koju znate da je u savezu s vješticama, demonima i čarobnjacima i da je doslovno prožeta magijskom snagom iz same utrobe pakla, biste li otišli baš ​​sasvim sami? Da znate da postoje dobri duhovi koji vam mogu pomoći, zar ne biste tražili njihovu pomoć? Kako biste živjeli drugačije da je svijet zaista prožet magijom?

Možda niste znali, ali svijet  jest  prožet magijom. Mi radimo i živimo u Narniji.

Ako želite čitati fantaziju, onda samo otvorite suvremeni udžbenik znanosti. Većina znanstvenih časopisa je nedokaziva i nevjerojatnija od bilo koje epizode ​​„Gospodara prstenova“. A “bajke” se pišu o stvarnim stvarima, kao što su magija, vradžbine, anđeli, demoni i mnogo toga natprirodnog.

Udžbenici znanosti pišu o imaginarnim stvarima, kao što su „prirodni zakoni“, „prirodne sile“ i slijepi materijalizam.

Današnja kultura – čak i među kršćanima – ima tendenciju ismijavati natprirodno. Možda samo u nedjelju ujutro, na Liturgiji, morate priznati postojanje Boga, ako se želite smatrati kršćaninom. Ali od ponedjeljka do subote, u vašem normalnom, svakodnevnom životu, većina modernih kršćana jednostavno ne vjeruje da natprirodni svijet ima bilo kakvu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. Od jutra do večeri, živimo svoj život kao da je većina stvari vođena prirodnim zakonima i bezličnim silama. Pretvaramo se da natprirodne realnosti, ako uopće postoje, interveniraju samo u vrlo rijetkim prilikama.

Ranije sam razmišljao na ovaj način – kao kršćanin, morao sam vjerovati u postojanje anđela. Znam da postoje, ima ih mnogo, i svi žive negdje, ali ne žive ovdje. Žive u nekoj dalekoj zemlji koja se zove „Nebo“. Volio bih posjetiti to mjesto jednog dana. Ali za sada, živim ovdje. A anđeli zaista ne utječu na moj svakodnevni život.

Ili sam bar tako vjerovao.

Ali Biblija kaže drugačije.

Prema Svetom pismu, najvažniji dijelovi mog života su pod utjecajem nevidljivih duhova.

   – Najvažniji dio mog života je moje spasenje. A prema Heb 1, 14, anđeli su službenici koje Bog šalje da mi pomognu na tom putu. Ako želite naslijediti spasenje, onda možete biti sigurni da su anđeli tu da vam pomognu da uspijete.

   – Anđeli također značajno utječu na naš kult. Kada se okupljamo moliti i štovati Boga, žene nose marame. Zašto? Prema 1 Kor 11, 10, to je zbog anđela.

   – Još jedan važan aspekt života su ljudski odnosi. Važno je da se prema svakom ljudskom biću odnosimo s ljubavlju, čašću i poštovanjem. Važno je da nikoga ne gledamo s visine. Ali zašto je to važno? Prema Mt 18, 10, Krist kaže da su anđeli čuvari razlog. Čak i najmanje dijete ima anđela čuvara koji uvijek gleda lice Božje na nebu. Zato, ne gledajte s visine ni na jedno dijete. Ne prezirite malene. Ovo je rasuđivanje koje koristi Krist. U našim osobnim odnosima,  anđeli su važni.

A što je s tom osobom s kojom se povremeno sukobljavate? Sveto pismo kaže da ova vrsta nesloge nije samo svađa jedan na jedan. U Ef 6, 12, apostol Pavao kaže da „naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovog svijeta, s duhovima pakosti ispod neba.” Stoga je glupo misliti da biste sami trebali ući u bilo koju situaciju koja uključuje međuljudski sukob.

Sjećate se primjera koji smo ranije razmatrali? Da ste znali da je ta osoba u savezu s vješticama, demonima i čarobnjacima i da je doslovno prožeta magijskom snagom iz samih njedra pakla, ne biste sami žurno prišli ovoj osobi. Umjesto toga, bilo bi mudro da iskoristite svaki oblik duhovne zaštite koji vam je na raspolaganju. Željeli biste nešto čime biste se suprotstavili njegovoj „crnoj magiji“.

Sigurno da ne postoje magične amajlije koje možete nositi. Ali imamo znak križa. Moćan je i daje vam veliku snagu u borbi protiv duhova tame.

Nemojte konzultirati “bijele” čarobnjake, poput „Gandalfa“. Imate pomoć svetih anđela. Zamolite Boga da vam ih pošalje. Zahvalite se svom anđelu čuvaru za njegovo budno oko i za zaštitu koju pruža njegov mač.

Radujte se što kad idete voditi duhovnu bitku, ne idete sami. Bog je tu s vama. I anđeli također.

Sljedeći put, kada budete morali ući u neku vrstu sukoba, nemojte trošiti sve vrijeme razmišljajući o tome što ćete reći. Prvo, provedite neko vrijeme u molitvi, tražeći pomoć od svetih anđela, moleći Boga da razbije uporište Sotone u životu druge osobe. Provedite vrijeme u molitvi, vodeći unaprijed duhovni rat, prije nego što se pozabavite riječima koje ćete izgovoriti.

Vi se ne borite protiv uma druge osobe i njegove logike – vi vodite duhovnu bitku protiv drevnih demona koji drugu osobu drže zatočenom. Nemojte se zavaravati misleći da će ih puka logika navesti da oslobode svog zatvorenika.

  • Kada je Bog stvorio nebo i zemlju, anđeli su pjevali.
  • Kada je Mojsije primio zakon, to je bilo posredstvom anđela.
  • Kada se utjelovljenje dogodilo, anđeli su objavili dolazak Kristov.
  • Kada je Isus ustao iz mrtvih, anđeli su objavili uskrsnuće.
  • Kada su  apostoli širili Evanđelje, činili su to uz pomoć anđela.
  • Kada vaše tijelo uskrsne, anđeli će vas odnijeti u Božju prisutnost.
  • Kada se Krist bude vraćao na zemlju, pored sebe će imati desetine tisuća anđela.

Pretražite Sveto pismo od korice do korice i nećete pronaći prirodne uzroke, prirodne zakone i prirodna objašnjenja. U Bibliji ćete naći anđele, demone, znakove i čuda, vještice, čarobnjake, vračare, ognjene krilate zmajeve, jednoroge i besmrtna bića.

Nećete naći ni prirodnjaka ni znanstvenika. Ali naći ćete životinje koje govore, nevidljive duhove, predmete koji posjeduju moć iscjeljenja, vodu koja se može pretvoriti u vino ili hodati po njoj i Boga koji samostalno kontrolira vremenske prilike, usjeve i sudbine čitavih naroda.

Ako vjerujete da je svaka budna minuta vašeg života pod utjecajem anđela, i ako vjerujete da su vaši nekršćanski poznanici više pod utjecajem demona nego logike, onda imate čvršće shvaćanje stvarnosti nego većina znanstvenika. Oni još uvijek žive u svom imaginarnom svijetu materijalizma i prirodnog prava, dok su vaša stopala čvrsto usađena u sadašnju stvarnost natprirodnih sila.

izvor: o. Joseph Gleason, pravoslavna crkva u Omahi, Illinois

theorthodoxlife.wordpress.com/prijateljboziji.com


[1] Šumska vila iz grčke mitologije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s