Čudo sv. arhanđela Mihaela u Simiju: Boce s porukama iz svakog dijela svijeta stižu same do otoka

Svima nam je poznat pomalo romantični običaj bacanja u more boce s porukom, koja se onda može jednog dana pronaći na bilo kojem dijelu svijeta. Malo je međutim poznato, da je to način komunikacije pravoslavnih vjernika sa svetištem sv. Arhanđela Mihaela Panormita na otoku Simi u Grčkoj.

Neobjašnjivo je kako boce stižu do konačnog odredišta. Sanduci, boce i paketi koji se šalju oceanom putuju kao da imaju kompas do manastira[1] arhanđela Mihaela u Simiju.

Uvijek stižu, i oni koji s pravom vjerom prinose svoj prinos, uvijek dobiju odgovor od manastira.

Arhanđeo Mihael, pored bezbrojnih potvrđenih čuda koja je činio i čini stotinama godina u ovom manastiru Simi, čini vanvremensko i ujedno jedinstveno čudo na svijetu – i to onima koji su vjernici u različitim dijelovima svijeta i nemaju mogućnost sami doći u manastir.

Onaj tko trenutno nije u mogućnosti posjetiti manastir, može staviti u bočicu, npr. od vode ili soka, papir s imenima za molitve „za zdravlje” i „za pokoj duše” onih koje želi, te komadić papira s vlastitim imenom, adresom ili brojem telefona. Može priložiti i pismo manastiru, s bilo kojim pitanjem koje ga se brine i želi da postane predmet molitve u svetom manastiru. Nakon što stavi sve ove poruke za arhanđela i zatvori bocu, on može, bilo iz luke ili s broda na otvorenom, baciti bocu u more, nakon što se prvo pomoli arhanđelu Mihaelu (Panormitu[2]) i zamoli ga da je vodi sebi u svoj manastir u Simiju.

Arhanđeo Mihael će preuzeti i ova boca će konačno stići u Simi, u zaljev svetog manastira, ili će se inače zaplesti u ribarske mreže oko otoka. U svakom slučaju, njezino konačno odredište bit će da netaknuta završi u rukama manastirske braće, koji će zauzvrat (kao potvrdu čuda, „u slavu Božju“) poslati zahvalnicu vjerniku koji ga je poslao, zahvalivši mu na pismu.

U svetom manastiru se do danas čuvaju pisma, koja su putovala sama do Panormitisa iz različitih djelova svijeta (kao npr. iz Australije) i iz različitih vremena. U stara vremena, vjernici su, naime, svoje poruke slali na ovaj način i u staklenim bocama, čak i u kutijama.

Manastir se nalazi na južnom kraju otoka i izgrađen je u prelijepom zaljevu Panormos, koji je od prvih kršćanskih stoljeća bio jedno od središta lokalne pobožnosti prema anđelima. Sadašnji sveti hram, u okviru kojeg dominira, u prirodnoj veličini, efeška čudotvorna ikona arhanđela Mihaela, podignut je 1783. godine, a freskopis su 1792. godine izvršila dva domaća freskopisca, jeromonah Neofit i Kirijakos Karakostos. Iznad glavnog ulaza manastira nalazi se čuveni zvonik Panormitisa (iz 1911. godine), koji je sličan s ruskim zvonicima. Manastir je poznat i po svom dobrotvornom i društveno korisnom  radu.

Dakle, braćo i sestre, koji živite na moru, slobodno se obratite sv. arhanđelu Mihaelu, i pošaljite mu poruku u boci.


[1] Samostan.

[2] Ime dotičnog svetišta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s