Čovjek je uvijek čeznuo za vječnošću

”Zemlja je toliko lijepa, bogata, velika i šarolika, da ima mjesta za sve. Koristeći svoje potencijale, svatko može zemlju i svijet ukrašavati, uljepšavati i obogaćivati sobom”, kazao je patrijarh Porfirije u Zagrebu i pozvao vjerne da upute molitvu za sve postradale u Vukovaru.

***

Svetu arhijerejsku liturgiju[1], u nedjelju 14. studenog, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, služio je Njegova svetost patrijarh Porfirije. Koncelebriralo mu je zagrebačko svećenstvo, a na Liturgiji je pjevao zbor pod rukovodstvom Ivane Srbljan. Patrijarh je pred otpust Liturgije blagoslovio slavske darove, u spomen sv. Jurja, tj. spomena „Obnove njegovog hrama“ (Đurđic). Slavske darove pripremili su članovi zbora zagrebačke Saborne crkve[2], povodom zborske slave koja se proslavlja u utorak, 3/16. studenog[3].

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve je kazao pjevačima da, ugledajući se na svog zaštitnika sv. Jurja, imaju Krista uvijek na prvom mjestu i da ne dozvole da se u njihovim životima pojavi bilo što, što bi pokolebalo njihov odnos s Kristom. ”I onda će vaša pjesma i molitva doprijeti veoma visoko, do ušiju Božjih, za vas, dobro vaših obitelji, bližnjih i cijelog svijeta”, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je u homiliji po evanđelju kazao da pročitana evanđeoska priča govori o vjeri i smislu, kao prostoru autentičnog i pravog života. ”Onaj koji temelji svoj život na vjeri u Krista, on naprosto gradi svoj poseban pogled na svijet, na život, na tvorevinu, na čovjeka, na sve ono što se vidi i ne vidi. Iz vjere u Kristovu riječ koja nije naprosto ideologija, nego je poziv na život u Kristu, gradi se i specifičan, poseban sustav vrijednosti, različit i drugačiji od mnogih drugih sustava vrijednosti koji su antropocentrični. Vjera u Krista stvara teocentričan, bogočovječanski sustav vrijednosti,” rekao je patrijarh. Prema riječima Njegove svetosti, kršćanski sustav vrijednosti podrazumijeva spoznaju da je čovjek biće koje je stvoreno ni iz čega, ali i svijest da čovjek nije stvoren da bi svakom sekundom i korakom života bio bliži svom potpunom nestanku.

Njegova svetost pozvao je vjerne i da se molitveno sjete nevino stradalih žrtava u Vukovaru. ”Molim vas da uputimo jednu molitvu za sve postradale u Vukovaru, nevine žrtve, da upalimo svijeću za njih i da molimo Boga da u svijetu među ljudima vlada mir, razumijevanje, poštovanje, jer zemlja je toliko lijepa, bogata, velika, šarolika, da ima mjesta za sve. Svatko, koristeći svoje potencijale, zemlju i svijet može ukrašavati, uljepšavati i obogaćivati sobom”, kazao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve.

izvor: mitropolija-zagrebacka.org


[1] Biskupska misa, pontifikal.

[2] Naziv za katedralu.

[3] Slava je svetac zaštitnik određenog pojedinca ili zajednice. O običajima vezanima uz proslavljanje slave vidi ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s