SPC priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu

Srpska pravoslavna Crkva (SPC) priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, s Mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem na čelu[1], naveo je Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije u obraćanju sudionicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo Crkve: teološke, kanonske i povijesne dimenzije“ u Kijevu.

“Teška su iskušenja zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, suosjećamo s našom braćom”, navodi se u poruci Patrijarha Porfirija, koju je na ovoj konferenciji pročitao Episkop[2] moravički Antonije, starješina Podvorja SPC u Moskvi.

Patrijarh srpski je podsjetio da je Ukrajinska pravoslavna Crkva bila sa srpskim narodom kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada su na tisuće Srba postali izbjeglice, prenosi “Sputnjik”.

“Ukrajinska pravoslavna Crkva bila je s nama duhovno i mi smo uvijek osjećali molitvenu podršku Kijeva”, naveo je Patrijarh srpski u obraćanju na konferenciji “Jedinstvo Crkve: teološke, kanonske i povijesne dimenzije”.

On je naglasio da “podržavanje raskolnika, prijetnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmjerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Krista Spasitelja, kao i protiv Njegove jedine, svete, saborne[3] i apostolske Crkve”.

“Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji”, poručio je Patrijarh Porfirije.

Tijekom planernog zasijedanja međunarodne konferencije u Kijevskoj duhovnoj akademiji Kijevo-Pečerske lavre, Njegovo blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, uručio je Preosvećenom Episkopu moravičkom Antoniju visoko odlikovanje Ukrajinske pravoslavne Crkve: orden Svetog i blagovjernog kneza Vladimira (I. stupnja).

Ova visoka nagrada je uručena vladici[4] Antoniju za zasluge pred Ukrajinskom pravoslavnom Crkvom.

Ukaz o nagrađivanju je potpisao Njegovo blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije.

izvor: mitropolija.com


[1] Dakle, UPC Moskovske patrijaršije.

[2] Biskup.

[3] Pravoslavni također sebe smatraju katolicima, te svoju Crkvu ispovijedaju kao katoličku, samo što se termin „katolički“ u slavenskim pravoslavnim Crkvama prevodi kao „saborni“.

[4] Jedan od naziva za biskupa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s