Vladika Sava: Krist se raduje rješavanju problema

Njegovo Preosveštenstvo Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog[1], služio je, u nedjelju 24. listopada, Svetu Liturgiju[2] u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Suslužilo mu je svećenstvo Sabornog hrama[3].

Po pročitanom Evanđelju (Lk 5, 1-11) koje govori o Kristovoj propovijedi mnoštvu naroda na Genezaretskom jezeru, čudesnom ribolovu i pozivu apostola Jakova i Ivana, besjedio je episkop Sava.

Vladika je istaknuo to što Krist za prve učenike nije pozvao ljude koji su se bavili naukama ovoga svijeta, filozofe ili profesore, već obične ribare, one koji su se danonoćno trudili prehraniti sebe i svoje obitelji.

Apostoli su, prema izvještaju apostola Luke, cijele prethodne noći bezuspješno pokušavali uloviti ribu. U tom raspoloženju, kada uloži sav svoj napor i vrijeme, a ostane bez rezultata, od koga ne zavisi samo njegov, već i životi više ljudi, čovjek može doći do točke koja se zove beznađe, istaknuo je vladika. ”U sličnoj atmosferi bili su i ovi ribari, ali mi svi dobro znamo da smo često i sami bivali i jesmo u sličnim situacijama i raspoloženjima” rekao je i upitao koliko je puta ”svatko od nas stigao do nekakve vrste beznađa ili razočaranja ili imao osjećaj da je sve što radi uzalud”.

”Beznađe je sastavni dio ljudske prirode, svakog čovjeka, pale prirode, i Krist to ne osuđuje. Zato i slušamo o tome u Evanđelju. Međutim, mi kao kršćani možemo samo dotle ići. Sve ispod toga već prelazi u očajanje. Da bismo se izvukli iz teškog stanja beznađa potreban je trud, žrtva, da nikada ne napustimo svoj trud, da nikada ne odustanemo od toga da popravimo situaciju, da nikada ne okrenemo leđa Kristu, zato što, ako beznađe i jest sastavni dio ljudske prirode, nadilaženje tog beznađa jest onaj dio ili element koji nam otvara put našeg spasenja, put koji nas uzvodi na nebo. Trud i rješavanje problema nam otvaraju mogućnost da svojim trudom prizovemo milost Božju, da Gospodin bude taj koji će odgovoriti na naš zahtjev, na našu molitvu, na naše moljenje, jer Krist se raduje rješavanjima problema”, kazao je vikar Patrijarha srpskog.

Vladika Sava je rekao da je Krist Pantokrator, Onaj Koji u Svojoj ruci drži sve, svemoćan i svesilan i da ima moć podići iz mrtvih. Isto tako, kazao je Episkop marčanski, Krist ima moć i našu dušu uskrsnuti i poslati joj svoju milost. ”On nas nikad ne ostavlja same. Uvijek prati naš trud i naš put, ali intervenira samo onda kada je to potrebno”. Vladika je usporedio intervencije Kristove u životima ljudi s odnosom koji liječnik ima s pacijentima i kazao da nam nekad bude bolje od lijeka koji dobijemo, ali i da je ponekad potrebno da isti liječnik kirurški intervenira. ”Nama se čini poslije te intervencije da se osjećamo mnogo lošije i gore nego što smo se osjećali kada smo ušli u ordinaciju, ali znamo da je to na našu korist i naše spasenje. Potrebno je samo da ne odustanemo, da budemo spremni, kao što je bio spreman apostol Petar, da krenemo iz početka. Kada mu je Krist rekao: ‘Otiđi i baci mreže ponovno’, on je rekao: ‘Gospodine, svu noć smo lovili i ništa nismo uhvatili, ali na tvoju riječ bacit ću mrežu’. Dakle, apostol Petar je pokazao poniznost i poslušnost. Izvršavao je volju i riječ Božju. Dakle: ‘Gospodine, ako si Ti rekao da bacim mrežu, a čitavu noć nisam ništa ulovio, bacit ću je opet zato što Ti to tako kažeš’. I kakav rezultat biva? Takav da su se mreže tako napunile, da ih apostol Petar i njegov brat nisu mogli sami izvući iz vode, nego zovu susjedne ribare Jakova i Ivana da im pomognu”, kazao je Episkop marčanski.

izvor: mitropolija-zagrebacka.org


[1] Pomoćni biskup patrijarha srpskog g. Porfirija.

[2] Euharistija, misa.

[3] Drugi naziv za katedralu. Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu je katedrala mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s