Sv. Sergije Radonješki – pravoslavni svetac u katoličkom kalendaru

Donosimo u ovom članku životopis jednog od najvećih ruskih pravoslavnih svetaca, sv. Sergija Radonješkog. Štuje ga službeno i Katolička Crkva. Naime, 1940.g., tadašnji papa Pio XII. dopušta grkokatolicima (a to znači i rimokatolicima, pošto i jedni i drugi tvore jedinstvenu Crkvu), čašćenje pravoslavnih svetaca, kanoniziranih do firentinskog sabora u 15.st., što znači i sv. Sergija Radonješkog. Od 1969.g. odlukom pape Pavla VI. njegov spomen službeno je uvršten u katolički kalendar.

Za podnevnog Angelusa 04.10.1992.g., na njegov spomen, tadašnji papa Ivan Pavao II. je rekao: “Danas Ruska pravoslavna Crkva slavi 600. obljetnicu smrti sv. Sergeja iz Radonježa, poznatog kao velikog učitelja monaškog života i zaštitnika Rusije. On je radio ne samo na širenju monaštva i svetosti monaškog života, nego je isto tako postao glasnik kršćanskih vrednota u zemlji, tada ugroženoj raznim unutrašnjim razdorima i vanjskim napetostima.” (izvor: bitno.net)

Donosimo ovdje njegov životopis iz „Žitija svetih“ sv. Justina Popovića. Link za pdf: Život sv. Sergija Radonješkog

5 misli o “Sv. Sergije Radonješki – pravoslavni svetac u katoličkom kalendaru

  1. Da. Mislim, cijela stvar i jest malo teološki problematična s katoličke pozicije, no htjeli su izići u susret grkokatolicima, koji su bili naviknuti na te neke svece, više kao neka vrsta snishođenja njima.

   Sviđa mi se

   1. Koliko se meni čini Vatikanu nije toliko u prvom planu teologija, koliko prihvatanje pape kao poglavara i namesnika Hristovog. Čak i u slučaju kada ulaze u zajednicu sa verskim organizacijama čija su učenja osudjena od strane Vaseljenskih (ekumenskih) sabora tada još uvek ujedinjenog Istoka i Zapada. Ovde navodim primer monofizitskih crkvenih zajednica koje postoje u okviru istočnog katoličanstva kao što su jermenska istočnokatolička crkva, koptski unijati, razne zajednice u Siriji i Libanu. Uključujući i Maronite koji imaju istorijsku povezanost sa monotelitizmom, kao i sam grkokatolicizam koji svojim odredjenim učenjima, nasledjenim pravoslavnom tradicijom, odstupaju od nauka zapadnih katolika.

    Sviđa mi se

   2. Da. Jer katolicizam drugačije gleda granice Crkve, od pravoslavlja. Kod pravoslavlja postoji neki rez, zna se dokle ide Crkva, i gdje ona prestaje. Iz rimske pozicije, svi ostali kršćani nekatolici su ustvari dio Katoličke Crkve, samo u stanju neposluha Rimu. Svi su oni na neki način, makar putem valjanog krštenja, u zajedništvu s papom, neki više kao pravoslavni, neki manje kao protestanti, ali sve je to u biti samo zabludjeli dio katoličkog stada. Da bi se te zabludjele vratilo u puno zajedništvo, potrebno je katkad ići korak po korak, snishoditi, tolerirati im razne stvari, pa kad uđu u okrilje Crkve, onda nastaviti punom žestinom. Karakterističan primjer su grkokatolici. Nisu oni prestali biti pravoslavni potpisivanjem unije, ni ovi na Žumberku, ni oni u Ukrajini. Potpisivanje unije, priznavanje pape i katoličkog nauka je bio samo prvi korak u procesu postupnog uvođenja katoličkog duha u te zajednice.

    Sviđa mi se

   3. Takav stav podseća, u neku ruku, na učenje u Islamu koji smatraju da je po rodjenju svaki čovek musliman, jer je to, po njima, prirodno stanje čoveka a prihvatanjem drugih vera osoba odstupa od Islama, a prilikom eventualnog ponovnog prihvatanja Islama on ne postaje novi musliman već se vraća u prvobitno stanje. Takva učenja su sablazan i iritiraju sve one koji nisu te “izabrane” vere ili još više da pripadaju toj veri a toga nisu ni svesni. Mislim da je još veće poniženje biti unijat i imati svest da si katolik drugog reda.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s