Ruska Crkva najavila novi sastanak patrijarha Kirila i pape Franje

Posjet poglavara Katoličke Crkve pape Franje Rusiji nije na dnevnom redu u ovom trenutku, ali će se održati novi sastanak pape i patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, izjavio je predsjednik Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

„Treba razdvojiti teme sastanka pape i patrijarha i posjet pape Franje Rusiji. Što se tiče posjeta, dijelim mišljenje državnog tajnika Vatikana, kardinala Parolina da za to danas ne postoje uvjeti. Smatram da ne bih trebao navoditi razloge zbog kojih je posjet nemoguć u ovom trenutku. Obje strane to znaju. Danas takav posjet nije na dnevnom redu naših bilateralnih odnosa. Međutim, to ne znači da ih ne treba razvijati“, rekao je mitropolit Ilarion za talijanski list „Corriere della sera“.

Također je dodao da će novi sastanak dvojice vjerskih poglavara biti najavljen neposredno prije održavanja.

„Sjetite se, sastanak u Havani najavljen je samo tjedan ranije. Dakle, kada završimo s pripremom drugog sastanka to ćemo priopćiti tjedan ranije“, precizirao je Ilarion.

Podsjetimo, papa Franjo je u srijedu primio u Vatikanu mitropolita Ilariona, koji boravi u radnom posjetu Italiji po blagoslovu patrijarha Kirila. Uoči sastanka, Ilarion je rekao da namjerava razgovarati o bilateralnim odnosima Ruske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, istaknuvši da se odnosi „razvijaju veoma pozitivno“.

Povijesni sastanak pape Franje i patrijarha Kirila odigrao se 12. veljače 2016. godine u Havani. To je bio prvi sastanak te vrste u povijesti, jer se poglavari Katoličke i RPC stoljećima nisu sastajali.

izvor: mitropolija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s