Ruska Crkva radi na organiziranju otvaranja crkava i formacije svećenika u Kini

Ruska pravoslavna Crkva je u stalnom kontaktu s kineskom vladom, te radi na organiziranju otvaranja novih crkava i formacije svećenika u Kini.

Crkva je veoma zabrinuta za razvoj života pravoslavnih kršćana u Kini, iako su tamo ograničene mogućnosti za misionarski rad, rekao je novinarima mitropolit volokolamski Ilarion, predsjedavajući Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije, na nedavnom predstavljanju kineskog prijevoda knjige Njegove svetosti patrijarha Kirila „Misli za svaki dan u godini“, prenosi RIA-Novosti.

„Imamo stalni mehanizam za konzultacije s Narodnom Republikom Kinom. Upravo smo vodili pregovore o položaju pravoslavnih vjernika u Kini, o otvaranju crkava, o formaciji svećenika. Ovaj posao napreduje, ali se odvija prilično sporo.”

Mitropolit je također primijetio da u Rusiji ima mnogo Kineza, „i ništa nas ne sprečava da ih prosvijetlimo svjetlošću vjere u Krista“.

Pravoslavlje se prvi put pojavilo u Kini u 17. st., kada je ruski svećenik Maksim Leontijev stigao u Peking. Godine 1956. Kineska pravoslavna Crkva dobila je autonomiju od Moskovske patrijaršije, iako je misija i dalje mala.

Prema njegovim riječima situacija u Kini usporediva je s onom u SSSR-u prije 40 godina, „kada je Crkva postojala i imala zakonsko pravo da postoji, ali je njeno pravo da provodi obrazovne i misionarske aktivnosti bilo strogo ograničeno“.

Ruska Crkva se nada da će njene izdavačke aktivnosti pomoći širenju pravoslavne vjere u Kini.

izvor: mitropolija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s