Ruska Crkva ustanovila dan molitve za žrtve sovjetskog progona

Ruska pravoslavna Crkva odredila je dan kada će se služiti parastosi[1] za sve pravoslavne kršćane koji su stradali od bezbožnih sovjetskih vlasti.

Prema odluci sa posljednjeg zasjedanja Svetog sinoda, od 23. do 24. rujna u Moskvi, pod predsjedavanjem Njegove svetosti Patrijarha Kirila, odlučeno je da se 30. listopad uspostavi kao poseban dan sjećanja na sve one koji su nevino ubijeni ili zatočeni u progonima 20. st., prenosi patriarhia.ru .

Napominje se da se Crkva ne sjeća samo onih koji su službeno proslavljeni kao sveci, već svih žrtava boljševičke represije, pozivajući cijelo društvo da sačuva sjećanje na ove tragične stranice povijesti.

Spomen će u svim eparhijama[2], ako je moguće, služiti mjesni arhijerej[3] na mjestima stradanja žrtava. Božanska Liturgija[4] i parastos bit će služeni u crkvi na Butovskom poligonu, gdje su tisuće stradale.

Sinod također predlaže da Sinodi autonomnih Crkava Moskovske patrijaršije, egzarhata, mitropolija i eparhija izvan Rusije odrede svoj dan za spomen na osnovu lokalnih potreba i uvjeta.

Dana 30. listopada 2017. patrijarh Kiril i predsjednik Vladimir Putin otvorili su u Moskvi spomenik „Zid tuge“ svim žrtvama političke represije.

izvor: pravoslavie.ru/mitropolija.com


[1] Molitvena služba za mrtve.

[2] Biskupijama.

[3] Jedan od naziva za biskupa.

[4] Euharistijsko slavlje, misa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s