Pravoslavlje na dalekom Pacifiku: Ostavili smo svoje srce na Fidžiju

U veljači 2020. Michael Jones iz Eagle Rivera na Aljasci predvodio je radnu ekipu za izgradnju crkve sv. Jurja u Tongi. Let iz Los Angelesa za Tongu imao je šest sati zadržavanja na Fidžiju, pa je o. Meletije, predstavnik misije u Oceaniji, pozvao grupu da nakratko posjeti pravoslavnu zajednicu.

***

Na aerodromu nas je dočekala monahinja domorotkinja s Fidžija, s. Anisija, zajedno s jednim od dječaka iz dječjeg sirotišta po imenu Matej. Čim smo izašli napolje otkrili smo u kakav smo raj došli. Palme i procvjetale biljke ispunjavaju svaki prostor bez popločanog puta ili pločnika. Sunce je toplo, zrak čist. Kakva razlika za nas pet koji dolazimo s Aljaske i Colorada, gdje smo samo dan ranije ostavili snijeg i led!

Dok je s. Anisija upravljala kombijem  „pogrešnom“ stranom puta (što se Amerikanaca tiče), razgovarao sam s Matejem, koji ima 15 godina i živi u sirotištu 10 godina. Rekao mi je nazive sela pored kojih smo prolazili. Njegov engleski je prilično dobar, s obzirom da vjerojatno ima malo dodira s izvornim govornicima engleskog jezika. Saznao sam da Matej i ja dijelimo zajedničku ljubav prema nogometu! Ubrzo smo skrenuli na neasfaltirani sporedni put i Matej je pokazao dom sv. Tavite i crkvu sv. Trojice dok smo se vozili do malog manastira[1] Uznesenja Bogorodice, smještenog na vrhu  brda. U manastiru se trenutno nalaze tri monahinje; naš vodič, s. Anisija i igumanija[2] Melanija su dvije monahinje s Fidžija, kao i s. Tekla iz Demokratske Republike Kongo, koja je na Fidžiju nekoliko mjeseci i slika freske u maloj manastirskoj kapeli.

Liturgija[3] je već bila u tijeku kada smo stigli, pa smo ostavili stvari u kombiju i tiho se popeli stubama do kuće pretvorene u manastir. Kapela je napola u zatvorenom prostoru, a napola na otvorenom, s natkrivenim trijemom s desne strane. Mnoga djeca stajala su u blizini monahinja, čija je pjevnica[4] postavljena neposredno ispred jednog od nekoliko velikih, lučnih otvora koji odvajaju „zatvoreni“ dio kapele od trijema. Dobili smo mnogo stidljivih osmjeha od djece, starosti između 5 i 15 godina, dok smo zauzimali mjesto u prednjem dijelu kapele.

Na lijevom zidu bile su ikone brojnih svetaca, uglavnom ženskih, u različitim fazama rada s. Tekle. Među njima su bile i zaštitnice moje dvije starije kćeri, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Anastazija. Podsjetilo me je na to kako je naša Pravoslavna Crkva zaista jedna velika obitelj – svi imamo odnose s istim  Bogom ljubavi i istim svecima, i osjećao sam se  kao kod kuće, iako prvi put posjećujem ovu crkvu,  6000 milja daleko od svoje kuće, ali kao da sam u svojoj parohiji[5] u Eagle Riveru (SAD).

Djeca su zajedno sa sestrama pjevala mnoge pjesme, a njihovi slatki, čisti glasovi odjekivali su dolinom ispod manastira.

Poslušajte djecu ovdje

U jednom trenutku sam se okrenuo i zatekao svog prijatelja Mylesa kako plače. Rekao je: “Ovo je najljepše pjevanje koje sam čuo u svom životu.”

Nakon liturgije djeca su otrčala zemljanim putem natrag u sirotište, a naša grupa je ostala na ručku na trijemu ispred, s o. Meletijem (o. Meletije Pantić, Srbin, iguman[6] manastira sv. arhanđela Mihaela na N. Zelandu) i sestrama monahinjama. Naš obrok je uključivao domaći slatki kruh i neku vrstu hladnog voćnog napitka od kokosa. Neko vrijeme smo učili jedni o drugima i razgovarali o misiji na Fidžiju, a zatim smo razgovarali o planovima za naš rad u Tongi.

O. Meletije i sestre su ljubazni domaćini i učinili su da se osjećamo dobrodošlim. Kao predstavnik misije, o. Meletije provodi mnogo vremena u sirotištu i putuje i u druge misije na Fidžiju, Tongi i Samoi. Budući da su stotine novoobraćenih pravoslavnih bez osnovnog znanja o vjeri, ili uopće o kršćanstvu, potreba za katehezom i poukom o liturgijskim predajama Crkve je veoma velika. Nažalost, o. Meletije ima malu pomoć, jer je episkopija[7] mala i nema sredstava. Zato postoji i velika potreba da vjeroučitelji i drugi  pravoslavci pomognu misiji na južnom Pacifiku.

Zaista, „žetva je velika, a radnika malo“ (Mt 9, 13) u Oceaniji.

Nakon obroka, o. Meletije nas je ispratio zemljanim putem prema crkvi sv. Trojice, koja u praksi služi kao hram i središte pravoslavnih na Fidžiju. To je fascinantan spoj bizantske i južnopacifičke arhitekture, upotpunjen prozorima u stilu žaluzina koji gotovo potpuno otvaraju zidove, zbog čega neprestano nagađate jeste li unutra ili napolju tijekom službe.

Zatim, nakon što nam se pridružio dječak svjetlucavih očiju po imenu Ezekiel, koji se nekako oslobodio veće grupe djece i došao pratiti našu grupu po imanju, mi smo se probili preko travnjaka do nekoliko skromnih zgrada koje čine dječji dom sv. Tavite. Zgrade nisu velike, ali su vrlo dobro održavane – uređene, čiste i ukrašene raznobojnim slikama na zidovima.

Djeca bruje poput vrijednih pčela u košnici, promatrajući nas sa znatiželjom i stidljivošću, ali ne i strahom.

Posebno mi je privukla pažnju jedna djevojčica, petogodišnjakinja po imenu Ana, koja je istih godina kao i jedna od mojih djevojčica. Božjim milosrđem pronašla je dom pun ljubavi s dvadesetoro nove braće i sestara, kao i priliku da odraste u toplom zagrljaju Pravoslavne Crkve.

Zahvalili smo sestrama na divnom gostoprimstvu i toplo se oprostili od dječaka i djevojčica, koji su se okupili oko našeg kombija mašući rukama i uzvikujući: „Zbogom! Zbogom! Posjetite nas ponovno!”

Ovaj posjet pokazao se posebnijim i dirljivijim nego što je itko od nas mogao pretpostaviti. Jednostavna, duboka vjera fidžijskih pravoslavaca, kristalno čisto i srdačno pjevanje monahinja i djece tijekom liturgije, topla dobrodošlica o. Meletija i sestrinstva, ljubav i iskrenost dječaka i djevojčica bez roditelja – sve je to ostavilo dubok dojam na svakog od nas.

Zaista, ostavili smo srce kod djece na Fidžiju.

izvor: mitropolija.com


[1] Samostan.

[2] Poglavarica.

[3] Misa.

[4] Mjesto za pjevanje sa stalcima za crkvene bogoslužne knjige.

[5] Župa.

[6] Poglavar.

[7] Biskupija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s