Čovjek optužen za ubojstvo svoje majke jer se obratila na kršćanstvo

Dvadesetsedmogodišnji muškarac iz sjevernog Izraela optužen je u ponedjeljak za ubojstvo svoje majke i skrivanje njenog tijela prošlog mjeseca, nakon što je ona prešla iz islama u pravoslavlje. Optužnica kaže da je 27-godišnji Muad Hib iz Zarzira prošlog mjeseca sakrio leš 46-godišnje Raše Muklaše u blizini rijeke Jordan.

Prema optužnici,  Raša  Muklaša (46) je napustila muža i prekinula veze sa svoje petoro djece – uključujući osumnjičenog, Muada Hiba – 2006. godine. Zatim se preselila iz grada Zarzir  u Nof HaGalil i prešla na kršćanstvo.

Nedavno je obnovila kontakt sa svojom djecom nakon smrti bivšeg muža. Tužitelji tvrde da je njeno obraćenje, koje je jako naljutilo Hiba, bilo motiv ubojstva.

Prema optužnici, ubojstvo je s predumišljajem, a Hib je 5. kolovoza u blizini Nazareta zakazao sastanak sa svojom majkom, s namjerom da je ubije i sakrije njene ostatke.

Nakon što je pokupio Muklašu svojim automobilom, “zadavio je pokojnicu konopcem ili rukama, sam ili s još nekim, s namjerom da izazove njenu smrt”, navodi se u sudskim dokumentima.

Dok je tražio mjesto za sakrivanje tijela, Hib je uočio policijsku blokadu na putu i probio je, uspješno pobjegavši s mjesta događaja, navodi se u optužnici. Zatim se odvezao k rijeci Jordanu.

Tu je iskopao jamu i zakopao tijelo, navodi se u optužnici. Pokrio je mjesto kamenjem i suhim lišćem, „sve kako bi zamaskirao lokaciju tijela i otežao njegovo nalaženje“.

Kasnije tog dana, osumnjičeni je probio i drugu blokadu puta koja je postavljena u okviru istrage, a uhićen je nakon kratke potjere u blizini Nahalala, priopćila je policija. Dva brata osumnjičenog , starosti 23 i 20 godina, uhićeni su posebno. Nije se odmah znalo hoće li biti optuženi.

Posmrtni ostaci pronađeni su 26 sati nakon druge blokade puta, blizu jednog dijela rijeke Jordan na sjeveru Izraela, priopćila je tada policija. Tijelo je pronađeno nakon intenzivne pretrage, koja je uključivala upotrebu helikoptera, pasa, konjice i jedinica za praćenje, priopćila je policija. Brzi rad istražitelja na lociranju osumnjičenog i sumnja na slučaj ubojstva doveli su do pokretanja svih snaga Sjevernog okruga na brzu i opsežnu operaciju lociranja tijela žrtve”, rekao je tada načelnik Sjevernog okruga Šimon Lavi.

Lavi je rekao da je slučaj dokazao “punu posvećenost policije rješavanju zločina u arapskoj zajednici, koristeći sva sredstva koja su bila na raspolaganju”.

Policija je optužena za zanemarivanje izraelskog arapskog društva, jer su nasilje i kriminal i dalje u porastu. Zločin nasilja je dostigao rekordan stupanj u arapskim zajednicama posljednjih godina, a 78 arapskih izraelskih državljana ubijeno je u očiglednim ubojstvima od početka 2021. godine, prema podacima neprofitne organizacije Abraham Initiatives. Još 15 Palestinaca ubijeno je na izraelskom teritoriju.

Trinaest poginulih u nasilnim incidentima ove godine bile su žene, priopćila je neprofitna organizacija.

Prošle godine je 96 arapskih Izraelaca ubijeno tijekom nasilja u zajednici.

Vlasti su obećale da će izdvojiti više sredstava za borbu protiv kriminala u arapskim krajevima, nakon što je niz nedavnih pucnjava pokrenuo online kampanju #Arab_Lives_Matter u znak protesta zbog navodnog nedostatka policijskih akcija. U srpnju, premijer Naftali Benet  rekao je  da su nasilje i zločini u arapskim izraelskim zajednicama “nacionalna propast”, dok se sastao s visokim vladinim i policijskim dužnosnicima kako bi formulirao nacionalni plan za rješavanje ovog pitanja.

izvor: pouke.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s