Sabor sv. srpskih prosvjetitelja i učitelja

Svaki pravoslavni narod ima svoje svece, među njima i one koji su na poseban način zaslužni kao prosvjetitelji, učitelji i pastiri. Tako i pravoslavni Srbi. Svake godine na današnji dan, 30.08. po julijanskom kalendaru, slave neke od njih u ovom zajedničkom blagdanu. O tome iz „Ohridskog prologa“:

„Ovoga dana spominju se ne svi srpski sveci općenito, nego samo nekoliko arhiepiskopa[1] i patrijarha[2], i to sv. Sava, prvi srpski arhiepiskop, nazvan ravnoapostolnim[3]; Arsenije, nasljednik sv. Save, veliki hijerarh i čudotvorac; Sava II., sin prvovjenčanog[4] kralja Stefana, živio u Jeruzalemu poduže vrijeme, naziva se „sličan Mojsiju u krotkosti (Srbljak[5])“; Nikodim, podvizavao[6] se u sv. Gori[7] i bio iguman[8] hilandarski[9], po tom arhiepiskop „sve srpske i pomorske zemlje“; Joanikije, najprije arhiepiskop, a od 1346. g. patrijarh, preminuo 1349. g.; Jefrem, podvižnik[10], izabran preko svoje volje za patrijarha u vrijeme kneza Lazara 1376. g., i okrunio Lazara, potom se odrekao prijestola patrijaršijskog i povukao se u samoću; Spiridon, nasljednik Jefremov, skončao 1388. g.; Makarije, obnovio mnoge stare zadužbine, tiskao crkvene knjige u Skadru, Veneciji, Beogradu i na drugim mjestima, podigao čuvenu trpezariju pri Pećkom manastiru, i mnogo uradio na unapređenju Crkve uz pripomoć svoga brata, velikog vezira Mehmeda Sokolovića, preminuo 1574. g.; Gavril, po rodu plemić od Rajića, sudjelovao na Moskovskom saboru pri patrijarhu Nikonu, zbog čega bude od Turaka mučen za veleizdaju i obješen 1656. g. Uz ove još se spominju Jevstatije, Jakov, Danilo, Sava III., Grigorije, Jovan, Maksim i Nikon. Mnogi od njih podvizavali su se u sv. Gori, no svi bjehu „раби блази и вјерни, добри же дјелателије винограда Господња“.


[1] Nadbiskup; poglavar autokefalne Crkve.

[2] Najviša titula pravoslavnih biskupa; nose je samo poglavari nekih Crkava.

[3] Tako se nazivaju veliki misionari, propovjednici i utemeljitelji Crkava.

[4] Prvookrunjenog.

[5] Liturgijska knjiga sa službama srpskim svetima.

[6] Podvizavati se znači predati duhovnom podvigu, askezi, postu, molitvi, ili bilo kojem duhovnom naporu.

[7] Sveta Gora ili Athos, poluotok u Grčkoj, na kojem žive samo monasi; duhovno središte pravoslavlja.

[8] Poglavar manastira (samostana).

[9] Hilandar je srpski manastir na Svetoj Gori, jedan od 20 glavnih svetogorskih manastira. Osnovao ga je sv. Sava, utemeljitelj i prvi poglavar SPC.

[10] Asket.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s