Najava: patrijarh Porfirije u Jasenovcu

„Središnja proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih je 13. rujna 2021. godine u manastiru[1] u Jasenovcu, kada će svetu arhijerejsku Liturgiju[2] predvoditi Njegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije“, potvrdio je za Radio „Slovo ljubve“, protojerej-stavrofor[3] Đorđe Teodorović, paroh[4] pakrački.

S blagoslovom episkopa[5] pakračko-slavonskog g. Jovana u nedjelju po blagdanu Uznesenja Presvete Bogorodice, kako je to već uobičajeno proteklih godina, započinju svakodnevna bogoslužja u manastiru Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Jasenovcu, koja će svoj vrhunac imati na sam dan blagdana 13. rujna 2021. godine, kada će biti liturgijska proslava.

„Mi se radujemo blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija koji će služiti sv. Liturgiju[6]. Došao nam je arhiepiskop[7] katarski g. Makarije. Doći će mitropolit[8] smolenski i dorogobužski g. Isidor Ruske Pravoslavne Crkve, kao i više arhijereja[9] Srpske Pravoslavne Crkve, uz svećenstvo, monaštvo i vjerni narod“, rekao je prota Đorđe.

Na blagdan Usekovanja glave sv. Ivana Krstitelja[10], u subotu 11. rujna 2021. godine, sv. Liturgija  će biti služena u Kućancima u spomen-hramu blagopokojnog patrijarha  Pavla. 

„Izgrađuje se u kompleksu manastira Jasenovac kopija gumna, kakvo se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu s Crnom Gorom. Nakon sv. Liturgije u ponedjeljak 13. rujna, koja će biti služena na otvorenom, bit će položen kamen temeljac u gumno, a potom ćemo blagosloviti spomenik rusko-srpskom prijateljstvu koji se nalazi u porti, a simbolika je stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda bratske veze. Kod humke u Spomen-području Jasenovac obavit će se obred slavskog kolača i žita[11] u spomen svih Novomučenika Jasenovačkih“, kazao je o. Đorđe Teodorović i dodao da će se narednog dana, u utorak, 14. rujna 2021. godine, u Srpskoj Pravoslavnoj Gimnaziji „Katarina Kantakuzina Branković“ u Zagrebu, održati znanstveni skup posvećen Novomučenicima Jasenovačkim i stradanju našega naroda, gdje će više stručnjaka iz područja holokausta i povijesti Drugog svjetskog rata imati svoja izlaganja i baviti se tom temom na znanstvenom skupu. To su osnovni događaji koji prožimaju Dane Svetih Novomučenika Jasenovačkih, njihovog molitvenog proslavljanja“.

Prota Đorđe poziva sve one koji su u mogućnosti da dođu u Jasenovac, da se pridruže molitvenoj proslavi u Jasenovcu – velikom mjestu stradanja našeg naroda, ali i velikom mjestu uskrsnuća. „Jasenovac je mjesto koje nosi rane Kristove, ali također, ono pokazuje i manifestira silu Uskrsnuća Njegova, zato što se manastir Jasenovac obnavlja – u njemu je sestrinstvo, sedam sestara koje čuvaju jasenovačku svetinju, da to bude prepoznato u našem narodu kao istinsko molitveno sjećanje, kao ona svijest koja je duboko usađena u našem narodu – kako mi molitvom trebamo čuvati sjećanje na svoje stradalnike, još od posvećenja hrama 1984. godine, da budemo potvrda i toga dana, a i svih ranijih dana, i molitvama Svetih Novomučenika Jasenovačkih neka nas Gospodin blagoslovi“, poručio je protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović za radio „Slovo ljubve“ AEM SPC. 

izvor: radio Slovo ljubve/pouke.org


[1] Samostan.

[2] Biskupska misa, pontifikal.

[3] Najviša titula svjetovnih pravoslavnih svećenika.

[4] Župnik.

[5] Biskup.

[6] Euharistija, misa.

[7] Nadbiskup.

[8] Titula nekih pravoslavnih biskupa.

[9] Jedan od naziva za biskupa.

[10] Glavosjek sv. Ivana.

[11] Posebna pogača i kuhano žito s mirodijama, blagoslivlja se u spomen pokojnih tijekom molitvene službe za njih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s