Besjeda patrijarha srpskog Porfirija na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

Visokopreosvećeni[1] Vladiko[2], braćo arhijereji[3], braćo i sestre, saboru naše partikularne Crkve, Srpske Pravoslavne Crkve, i prije toga u Duhu Svetome, a i suglasno volji naroda, izabrani ste za mitropolita[4] crnogorsko-primorskog.

To je uzvišena i velika služba i velika čast, ali i velika odgovornost, jer dolazite na tron sv. Petra Cetinjskog i mnogih svetaca Božjih do danas, i naposljetku poslije velikog oca Crkve, blagopokojnog mitropolita Amfilohija, da imamo njegovu molitvu i da Gospodin njemu podari Carstvo nebesko. Naša Crkva je Vas izabrala i ovim svečanim činom mi nismo došli bilo što oteti, bilo koga ugroziti i, ne daj Bože, bilo što ukrasti. Mi smo došli izvršiti sveti čin Vašega ustoličenja na mjesto arhijereja ove Bogom spašavane eparhije[5], a služba arhijereja nije ništa drugo nego služba samoga Isusa Krista. To znači da ste Vi ovdje postavljeni voljom Božjom prije svega da služite svetu Liturgiju, a sveta Liturgija nije ništa drugo nego Carstvo nebesko ovdje među nama. Zato i počinjemo svetu Liturgiju riječima: Blagoslovljeno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha.

Međutim, već poslije samog početka svete Liturgije naznačena je i Vaša misija, jer svaka Liturgija počinje prozbom, molitvom: U miru Gospodu se pomolimo. Za mir cijeloga sveta Gospodu se pomolimo. A onda bezbroj puta prizivamo mir, mir Božji, na sabrani narod i na čitav svijet. Blagodat[6] i mir Gospoda našega Isusa Krista neka bude sa svima vama! Izgovaramo riječi: Mir svima! i na kraju završavamo Liturgiju riječima: U miru iziđimo! To je, dragi Vladiko, brate i suslužitelju u Kristu, Vaš zadatak i Vaša služba, ali to je – ja Vas dobro poznajem – i unutarnji treptaj Vašega bića koje je stopljeno i spojeno sa Spasiteljem našim, raspetim i uskrslim Gospodinom, Isusom Kristom.

U teška vremena dolazite na ovo mjesto. Ali kad su vremena bila bolja? I zar Vas je netko pitao kad ćete se i u kojem narodu roditi i želite li doći na ovo mjesto? Sve je to promisao Božji. Apostol Pavao poručuje kršćanima od najranijih vremena, i nama danas, da ma koliko da su teška vremena, ma koliko da su velika iskušenja, apostol veli: Dovoljna vam je blagodat Božja. To jest, onda kada se on Gospodinu u nevolji i u muci obraćao za pomoć, Gospodin osobno njemu upućuje riječi: Dovoljna ti je blagodat moja. U slabostima tvojim sila Božja se prepoznaje.

I zaista, mi ljudi jesmo slabi, ali, ja znam, pokazali i dokazali ste do sada da ste jaki, ali jaki u Kristu, vjerom jaki, ljubavlju jaki, jaki upravo onim što stoji u Liturgiji, a to je da propovijedate i pronosite mir ovdje u ovoj svetoj i raspetoj zemlji, jer mir je ovdje potrebniji nego bilo što drugo. Vaša će misija biti, to od Vas Sabor naše Crkve očekuje, a i čitava Pravoslavna Crkva, da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate tko je tko, kako se netko izjašnjava, kojem narodu pripada, nego da služeći Liturgiju svjedočite mir i svakog čovjeka pričešćujete, pitajući ga samo za njegovo ime kojim je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i po kojem ga sam živi Gospodin poznaje. Jer u Crkvi, Vi to dobro znate, ne postoje granice, ne postoje neprijateljstva, ne postoje podjele, jer Crkva je po svome značenju ekklisia – sabor! Ona sve u sebe Kristom i u Kristu sabire. To je Vaš zadatak, ali ja znam da ćete biti raspeti. I zato uvijek slušajte riječ Kristovu koja kaže: „Kad vas psuju, blagoslivljajte. Kad vas progone, trpite, kada hule na vas, molite se.“ I kada budu govorili protiv Vas, kada Vas budu progonili i kada budu hulili na Vas, uvijek ćete blagoslivljati, trpjeti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete nastaviti činiti sigurno uz pomoć sv. Petra Cetinjskog, uz pomoć sv. Vasilija Ostroškog, uz pomoć svih svetaca Božjih poniklih u Crnoj Gori, uz pomoć molitava Vašeg duhovnog oca, našeg zajedničkog učitelja, blagopokojnog mitropolita Amfilohija.

Neka bi Vam Gospodin dao snagu Njegovu, trpeljivost Njegovu, snagu da nosite bol svoga naroda, da nosite njegova raspeća, ali na kraju i da sve što bude među njima suprotstavljeno neka legne na Vaša prsa, na Vašu dušu, a Vi ćete dobro znati kleknuti pred ovaj kivot[7] da prinesete muku svoga naroda, svakog čovjeka i svih zajedno prepustite molitvama sv. Petra Cetinjskog, a onda on da pusti Gospodina i blagodat Njegovu da razrješava svaki naš mrak kako bi onda zaživjela i riječ Njegoša, koji kaže u „Gorskom vijencu“: „Neka se nad Crnom Gorom promijeni i razveje mrak. I neka zasija svjetlost, radost i mir ovdje, na ovom mjestu, mir iz ovog svetog manastira[8] i ove svete obitelji[9] i neka obasja čitavu Crnu Goru i sve ljude u njoj. Neka ste blagoslovljeni i neka Vam Gospodin da snage. Aksios[10]!

izvor: spc.rs


[1] Počasno oslovljavanje mitropolita; preosvećeni je „onaj tko ima puninu posvećenja“.

[2] Jedna od biskupskih titula.

[3] Jedan od naziva za biskupa u pravoslavlju.

[4] Počasna titula nekih pravoslavnih biskupa.

[5] Biskupija.

[6] Riječ „blagodat“ se u hrvatskom obično prevodi kao milost, no u pravoslavnoj tradiciji milost i blagodat se razlikuju. Blagodat je haris, karizma, nestvorena energija Božja, koja preobražava i obožuje čovjeka.

[7] Relikvijar.

[8] Samostan.

[9] Samostan/manastir, odnosno monaško bratstvo koje živi u njemu, naziva se još i „sveta obitelj“.

[10] Grčki: dostojan! Usklik kod ređenja ili postavljanja u crkvenu službu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s