Sv. mučenik Gorazd Češki

Danas slavimo utemeljitelja autokefalne kanonske Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke, bivšeg katoličkog svećenika koji je prešao na pravoslavlje i postao pravoslavni biskup, sv. Gorazda Češkog.

Rođen je 26. svibnja 1879. godine. Poslije završenog Bogoslovnog fakulteta u Olomoucu 1902. godine zaređen je u Rimokatoličkoj crkvi za svećenika. U jednom jakom pokretu povratka Čeha u pravoslavlje, Matej Pavlik[1] se obraća Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne Crkve s molbom da ga primi pod svoju jurisdikciju. On je ovo učinio zbog toga što je do raspada Austrougarske 1918. godine duhovnu brigu o pravoslavnima u Češkoj vodio pravoslavni biskup zadarski[2]. Zamonašen je u samostanu Krušedolu 21. rujna 1921. godine i dobio ime Gorazd. Patrijarh Dimitrije ga je zaredio za biskupa 25. rujna iste godine. Bio je veoma aktivan na organiziranju svoje biskupije. Biskup Gorazd je 28. listopada 1938. godine uputio svim poglavarima pravoslavnih Crkava, jednu poslanicu i pozvao cijelu svjetsku javnost u pomoć[3].

Nijemci su ga tada dobro zapamtili. Češki rodoljubi-padobranci, koji su doletjeli iz Engleske i izvršili atentat na Reinharda Heydricha[4] u Pragu, našli su sklonište u kripti pravoslavnog katedralnog hrama sv. Ćirila i Metoda u Pragu. Gestapo je saznao ulogu biskupa Gorazda, koga su uhitili sa suradnicima. Poslije velikih mučenja osuđen je na strijeljanje 3. rujna, a sutradan 4. rujna 1942. godine strijeljali su ga Nijemci u praškom predgrađu Kobilisi, a potom spalili u praškom krematoriju. Tog dana Nijemci su zabranili rad pravoslavne Crkve u Čehoslovačkoj, a njenu imovinu su konfiscirali.

izvor: spc.rs


[1] Svjetovno ime sv. Gorazda.

[2] Austrijski dio Austrougarske je bio pod jurisdikcijom dalmatinsko- bukovinske mitropolije, de facto autokefalne Crkve za taj dio države, koja se dijelila na dva dijela, bukovinski u današnjoj Rumunjskoj i Ukrajini, i dalmatinski, koji je pokrivao i Češku. Pošto su se nakon Prvog svjetskog rata dalmatinski i bukovinski dio ove mitropolije sporazumno razišli, a dalmatinski ušao u sastav obnovljene SPC, time je i prostor Češke postao kanonski prostor SPC.

[3] Povodom nacističke okupacije svoje zemlje.

[4] Zloglasni nacistički upravitelj okupirane Češke.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s