Nagrada za monografiju hrama Preobraženja Gospodnjeg

Prof. dr. Dragan Damjanović je, za knjigu „Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg i baština Srpske pravoslavne crkvene opštine u Zagrebu“, koja je izašla u izdanju zagrebačke crkvene općine i Eparhije zagrebačko-ljubljanske, dobio Godišnju nagradu društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2020. godinu.

Prenosimo integralni tekst obrazloženja, objavljen na Internet-stranici Društva povjesničara umjetnosti:

”Knjiga je utemeljena na iscrpnom istraživanju arhivske i novinske građe, kroz koju se raspliće bogata povijest zagrebačke pravoslavne katedrale, od kupovine katoličke kapele sv. Margarete 1794. godine, do potresa u ožujku 2020. godine. Analiza arhivskih izvora, uz primjenu novih metodoloških pristupa pri interpretaciji teksta, predstavlja osnovu znanstvenog rada dr. Dragana Damjanovića, što čini njegov tekst posebno informativnim i izvrsnim polazištem za daljnja istraživanja.

Monografiju treba čitati kao kulturnu, socijalnu, dijelom i političku povijest pravoslavne zajednice Zagreba i dio ukupne povijesti Zagreba

Ovom monografijom Dragan Damjanović obradio je važan spomenik sakralne umjetnosti Zagreba posljednja dva stoljeća. U izgradnji i opremanju pravoslavne crkve u Zagrebu sudjelovali su istaknuti protagonisti hrvatske povijesti umjetnosti i arhitekture XIX. i XX. st., arhitekti Franjo Klein i Herman Bolle, slikari Ivan Tišov, Ivo Režek i drugi. U izgradnji ostalih građevina zagrebačke pravoslavne općine ključnu su pak ulogu odigrali prvaci hrvatske arhitekture Bartol Felbinger, Stanko Kliska, Marko Vidaković, Juraj Denzler i brojni drugi. Upravo stoga ova knjiga nije tek mikrohistorijska studija važna za srpsku pravoslavnu zajednicu u Zagrebu, već monografija koja ima izuzetno velik značaj za cijelu hrvatsku povijest umjetnosti.

Iako je glavna tema monografije hram i najvažnije građevine Srpske pravoslavne općine, Dragan Damjanović se jednakom pažnjom i akribijom bavi i drugim temama sakralne baštine, opremom, bogoslužnim i molitvenim predmetima, nestalima, ali i očuvanima koji predstavljaju muzejsko blago Općine, njihovim autorima, inicijatorima i donatorima. Međutim, veliku vrijednost ove izuzetno slojevite knjige čini autorovo nastojanje da predstavi protagoniste povijesti zajednice od samih početaka do danas velikom galerijom ličnosti, sudbina i osobnih povijesti. Zato ovu monografiju posvećenu ponajprije hramu i sakralnoj baštini treba razumjeti i čitati kao kulturnu, socijalnu, dijelom i političku povijest pravoslavne zajednice Zagreba i ujedno dijelom ukupne povijesti Zagreba.

Ova knjiga ima izuzetno velik značaj za cijelu hrvatsku povijest umjetnosti

Prema riječima autora, zagrebačka pravoslavna crkva je „spomenik građanske epohe, tolerancije i liberalizma XIX. i početka XX. st.“ To je razdoblje kad Zagreb stječe svoj moderni urbani identitet i fizionomiju srednjoeuropske metropole. Zagreb je kozmopolitska sredina, otvorena ne samo ljudima kojima postaje interesantna, nego i idejama: to je doba modernizma i avangardizma.

Kao i u svojim ranijim knjigama i studijama Dragan Damjanović se i u ovoj monografiji vodio načelom da baš sve ‒ arhivsku građu svih provenijencija, literaturu i interpretacije, usmenu predaju i osobna sjećanja ‒ treba nanovo proučiti, a potom provjeriti i korigirati. Zadivljujuće je koliko je toga za ovu monografiju pregledao, a još više pronašao i koliko je novosti iznio. Ova knjiga nije samo velik uspjeh autora, njegovih suradnika i izdavača, nego dar gradu Zagrebu. Onom boljem, europskom Zagrebu koji ne bi smio zaboraviti tradiciju tolerancije, otvorenosti i kozmopolitizma”, stoji u obrazloženju nagrade.”

izvor: http://mitropolija-zagrebacka.org/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s