Korona i pričest

Pitanje:

Krist uskrsnu! Ne mogu prihvatiti ograničenja u crkvama protiv širenja korona virusa: nošenje maski, stavljanje žličice za pričest u alkohol za vrijeme pričesti svetim Kristovim Tajnama, itd. Smatram to malovjerjem, odbijanjem da se prihvati promisao Božji, malodušnošću. Idem na bogoslužja samo u hram gdje je sve ostalo kao i ranije. Oče Rafaile, ima li u ovome grijeha oholosti?

Odgovor:

Uistinu uskrsnu Krist! Igore, mislim da vi ne negirate prisutnost milosti u hramovima gdje se služi pravoslavno bogoslužje i događa se pretvorba kruha i vina u Tijelo i Krv Krista Spasitelja, bez obzira na neke izvanjske izmjene u obredu. Vi imate pravo izbora: možete odlaziti u hramove gdje ćete najpotpunije biti uključeni u bogoslužje, gdje se nećete kolebati sumnjama, gdje se po formi i sadržaju čuva crkvena predaja.

Međutim, postojanje virusa i opasnost od infekcije su realni i zato ne treba izbjegavati razumne mjere opreza, tim više što su ove mjere privremene i zasnovane na principu ikonomije[1].

Gospodin nam daje primjer poniznosti: nakon Kristovog rođenja, Herod je izdao naredbu da se ubiju djeca u Betlehemu i okolini. Anđeo koji se javio u snu pravednom Josipu, zapovjedio mu je da se s Djevom Marijom i božanskim Djetetom Kristom privremeno preseli u Egipat, iako je za tren oka mogao usmrtiti Heroda i njegovu vojsku.

Neposlušnost ne predstavlja podvig vjere, već samozadovoljstvo koje u ovom slučaju nanosi štetu ne samo sebi, već u velikoj mjeri i drugim ljudima. Zato ne treba ni u riječima, ni u mislima osuđivati one koji prihvaćaju mjere predostrožnosti, da se ne biste zarazili ni sami, niti zarazili druge.

Neka vam pomogne Gospodin.

arhimandrit Rafail Karelin


[1] Crkveno snishođenje, ublažavanje ili prilagodba strogih crkvenih propisa u izvanrednim situacijama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s