Mitropolit Ilarion: Koncept ljudskih prava treba obuhvatiti i embrije

Mitropolit volokolamski Ilarion, predsjednik Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije, odgovarajući na molbu E. Gračove, voditeljice emisije „Crkva i svijet“, prokomentirao je aktualne diskusije u Crkvi povodom zakonske podrške pravima nerođene djece.

O ovoj temi se diskutiralo na plenumu Međusaborskog prisustva Ruske pravoslavne crkve[1] održanog 26. i 28. svibnja u Moskvi na kome je usvojen nacrt dokumenta „O nepovredivosti ljudskog života od trenutka začeća“. Mitropolit volokolamski Ilarion na plenumu je izložio referat o ovoj temi. Ovaj projekt će u budućnosti biti predan Arhijerejskom saboru[2] na razmatranje.

„Ova diskusija polazi od toga da priznajemo da embrij, odnosno ljudski zametak, raspolaže istim pravima kao i čovjek koji se rodio“, izjavio je natpastir u emisiji. „Inzistiramo na tome da koncept ljudskih prava treba obuhvaćati i embrije. Sukladno tome smatramo da je nedopustivo manipulirati embrijima, koristiti ih kao biomaterijal“.

Također je naglasio da život ljudskog embrija mora biti zaštićen zakonom. „Naš zadatak je da omogućimo rođenje onima koji na to imaju apsolutno pravo“, istaknuo je mitropolit Ilarion.

Na plenumu Međusaborskog prisustva Ruske pravoslavne crkve kojim je predsjedavao Njegova svetost Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, nakon detaljne diskusije i uvođenja niza dopuna, utvrđeni su nacrti dokumenata: „Propisi o kanonskim zabranama i disciplinskim kaznama svećenstva“, „O nepovredivosti ljudskog života od trenutka začeća“, „O blagoslivljanju pravoslavnih kršćana za vršenje vojne dužnosti“, „O svjetovnim radnim aktivnostima svećenstva“.

Nacrti dokumenata su ranije izrađivani u komisijama Međusaborskog prisustva i podnošeni na preliminarnu opću crkvenu raspravu. Nacrti dokumenata koje je odobrio plenum Međusaborskog prisustva bit će podneseni Arhijerejskom saboru na razmatranje.

Na kraju plenuma poglavar Ruske pravoslavne crkve uručio je crkvene nagrade brojnim članovima Međusaborskog prisustva i ocijenio da je rad Međusaborskog prisustva bio izuzetno pozitivan.

izvor: mitropolija.com


[1] Visoki savjetodavni organ, koji se u RPC bavi najvažnijim crkvenim pitanjima.

[2] Sabor svih biskupa; najviše tijelo Crkve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s