Je li bojanje uskršnjih jaja poganski običaj?

Stari je običaj i u katoličkoj i u pravoslavnoj Crkvi da se za Uskrs oboje kuhana kokošja jaja. Dakle, i u Pravoslavnoj Crkvi se u hramovima dijele obojana jaja, tradicionalno crvena, ali ima i različitih lokalnih običaja što se boje i ukrasa tiče. Ono što ćete u moderno vrijeme moći čuti i pročitati od različitih pojedinaca i vjerskih organizacija, jest to, da je navedeni običaj u kršćanstvo ušao iz poganskih religija, u kojima simbolizira rađanje novog života, dakle, da se radi o poganskom praznovjerju koje je ušlo u kršćanstvo. Što reći na ovo?

Što se samog blagdana Uskrsa tiče, on je usko povezan s Isusovom Posljednjom (Tajnom) večerom. Ta Isusova Posljednja večera nije bila obična večera, nego je bila židovski, starozavjetni vjerski obred, proslava Pashe. Pasha je kod Židova spomen na izbavljenje iz egipatskog ropstva, a to izbavljenje je predznak izbavljenja ljudskog roda iz ropstva „duhovnog faraona“ – Sotone, koje je izvršio Krist svojom smrću i uskrsnućem.

Pošto je Posljednja večera bila pashalni obred, na njoj ništa nije bilo slučajno. Prema židovskoj predaji, ovaj obred je ustanovljen stoljećima prije Krista, u doba Ezre. U tom obredu je sve striktno određeno, i točno je propisano što se na stolu nalazi, u kojoj količini, kako se konzumira, koje se molitve mole, itd. Tako između ostalog, na pashalnom stolu nalazimo i tvrdo kuhano jaje (hebr. beca, bejca). Dakle, jaje je simbol u, od Boga objavljenoj starozavjetnoj religiji, i nalazilo se na Kristovu stolu, dva dana prije Njegovog uskrsnuća.

Da bismo shvatili zašto je to tako, moramo pogledati drugu rečenicu Biblije. Ona u hrvatskom prijevodu glasi: „Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama“ (Post 1, 2). No, hebrejski izvornik je kompleksniji (transliteracija približna i pojednostavljena): Vehaarec hajta tohu vavohu vehošeh al-pne tehom veruah elohim merahefet al-pne hammajim.

Obratimo sada pozornost na Ruah Elohim (kod nas: Duh Božji), te merahefet (kod nas: lebdio je). Hebrejski je jako višeznačan i kompleksan jezik, te je Biblija zapravo s te strane neprevediva – naši prijevodi su samo približna interpretacija.

Ruah: ova riječ može stajati kao imenica i kao glagol. Kao glagol znači: mirisati, njušiti, smrdjeti, zaudarati, namirisati, prožeti mirisom, uživati u mirisu; primiti, prihvatiti, brzo shvatiti. Ova značenja nas ne zanimaju.

Kao imenica ima jako širok raspon značenja, od daha i disanja, preko zraka, ništavila, uzaludnosti, raspoloženja, spolne želje, do intelekta odnosno pameti. Ono što je važno, ženskog je roda.

Merahefet: ovo je zapravo particip ženskog roda glagola rahaf, u značenju: sjediti na jajima, mozgati, snovati; prepustiti se mračnim mislima; lebdjeti, lepršati, letjeti, treperiti, drhtati…
Dakle, temeljno značenje je sjediti na jajima. Duh Božji nije tek tako lebdio nad vodama (ili se kretao amo-tamo, kako neki falsificiraju Bibliju), nego kao da je grijao samim sobom zametak svijeta, kao što kvočka grije jaja, te usput meditirao o budućnosti svijeta koji se imao stvoriti. Iako se jaje ovdje izravno ne spominje, znakovito je da se već i u Bibliji indirektno dovodi u vezu sa stvaranjem i novim životom. I Isus uspoređuje Božje zahvate u povijesti sa skupljanjem pilića oko kvočke (Mt 23, 37), dakle, i stvaranje Božjeg izabranog naroda, koji je preteča Crkve, novog stvorenja, je uspoređeno s lijeganjem iz jaja. Osim toga, i opis stvaranja u Knjizi Postanka opisuje se kao toldot – porod, rađanje.

Ovo ne znači da je svijet nastao emanacijom iz Boga, jer već prva rečenica Biblije jasno kaže da je Bog svijet stvorio iz ničega, i da je taj svijet različit od Boga, nego znači da je proces stvaranja konkretnih stvorenja iz materije bio intiman proces između Boga i stvorenja, plod Božje ljubavi, jednako kao što je i novi svijet koji će doći plod Kristove ljubavi prema svijetu.

Kako i kada su kršćani počeli bojiti jaja, ne znamo. Ali ono što znamo, jest to, da jaje ima biblijsku simboliku, i da moramo biti oprezni prije nego što nešto kršćansko proglasimo poganstvom.

5 misli o “Je li bojanje uskršnjih jaja poganski običaj?

 1. Zdravo, rekao si “Ono što je važno, ženskog je roda.”?
  Možeš li pojasniti zašto zašto je to važno?

  Recimo više sam puta čuo protestante koji koriste ovaj argument protiv Bogorodice, u smislu Bog je naš Otac i Majka, a ne Marija.

  hvala!

  Sviđa mi se

  1. Pozdrav, važno je u smislu konteksta “sjedenja na jajima”, pošto to u životinjskom svijetu čine ženke, baš kao i u kontekstu porođaja svijeta, koji spominjem. Tu bih nadodao da je Bog u Bibliji opisan i u majčinskim, ženskim crtama, kod proroka. Bog jest bespolno biće, nadilazi spolove, ali slikovito ga se može približiti ljudima i kao Oca i kao Majku. Što se tiče spasenja ljudskog roda, tu nam je Marija Majka, i protestanti su definitivno u zabludi.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s