Čudotvorna ikona iz robne kuće

Zašto kupiti zidni kalendar za godinu koja je već završila? Razlozi mogu biti različiti. Takva kupovina se može izvršiti, na primjer, ako se u robnoj kući pronađe slika ikone za kojom se dugo tragalo. Danas, u doba interneta, takvo objašnjenje vjerojatno ne zvuči mnogo uvjerljivo. Ipak, upravo je na ovaj način započeta priča o čudotvornoj i širom pravoslavnih zemalja poznatoj lokotskoj ikoni Bogorodice „Umiljenje“.

U noći 27. siječnja 2021. godine, po blagoslovu mitropolita Sankt Peterburškog i Ladoškog Varsanufija, oko sjeverne prijestolnice odvijala se jedna procesija, koju je predvodila čudotvorna lokotska ikona Bogorodice „Umiljenje“. Nekadašnji jednostavan list papirnatog kalendara iz prodavaonice, postao je čuvena ruska mirotočiva[1] ikona, koja je s procesijama prešla više od 15 000 km širom Rusije i mnogih stranih zemalja. Kako je sve ovo počelo?

Natalija Nikolajevna Muraškina, stanovnica sela Lokot u Brjanskoj regiji, odavno je željela nabaviti ikonu Presvete Bogorodice „Umiljenje“ – upravo onu pred kojom se sv. Serafim Sarovski volio moliti. Ali ona je živjela daleko od velikih gradova, a u ruskoj provinciji u prvoj polovini devedesetih nije bilo takvih prodavaonica gdje bi se ikona mogla kupiti.

Ipak, jednog dana u robnoj kući Natalija je vidjela veliki zidni kalendar za proteklu godinu, gdje je bila otisnuta upravo ta ikona, i koju su zaposleni planirali baciti. Ne razmišljajući o tome da je kalendar istekao, odmah ga je kupila, pažljivo je izrezala sliku i objesila je na zid. Tijekom molitve, ona se svakodnevno obraćala Presvetoj Bogorodici, gledajući ovu sliku. To je trajalo oko pet godina, sve dok se u njenom domu nisu počela događati – čuda.

Jednom 1999. godine, u radni dan, kada je Natalija Nikolajevna ostala kod kuće zbog bolesti, iznenada je osjetila divan miris. Miris cvijeća dolazio je sa slike iz kalendara koji je visio na njenom zidu. Iste večeri, Natalija i njen suprug odlučili su sliku staviti u okvir. Skinuvši je sa zida, supružnici su s iznenađenjem ustanovili da se lice Bogorodice pojavilo i na – poleđini.

Sljedećeg dana par je čitao akatist[2] pred likom Bogorodice. A ikona je počela mirotočiti! Od tada, do danas, njeno mirotočenje traje gotovo cijele godine, osim u dane Velikog posta[3].

Vijest o mirotočivoj ikoni u selu u Brjanskoj regiji brzo se proširila u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini. Hodočasnici su stigli do sela. Umjesto okvira za čudesnu ikonu, napravljena je dvostrana riza – na poleđini otkriva samonastalu sliku Bogorodice (na njoj neki vjernici vide i drugo lice ispod slike Presvete, slično licu Spasitelja na Torinskom platnu). Vladika[4] Melkisedek (Lebedev), koji je tada bio na čelu Brjanske eparhije[5], posjetio je selo Lokot i, odsluživši ovdje moleban[6], primijetio je: „Bio sam na Athosu, u Jeruzalemu, ali nisam vidio takvo čudo.”

Po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i Aleksija II., kao i primasa ukrajinske, bjeloruske i moldavske pravoslavne Crkve, lokotska ikona „Umiljenje“ sudjelovala je u sveruskim i međunarodnim vjerskim povorkama: Kursk – Diveevo, Moskva – Minsk – Kijev, Kišinjev – Sevastopolj – Adler, Sankt Peterburg – Jekaterinburg itd. Posjetila je mnoge eparhije Ruske pravoslavne crkve. Godine 2003. Sudjelovala je na proslavama posvećenim 100-godišnjici kanonizacije sv. Serafima Sarovskog, s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Alekseja II. Nošena je pred relikvijama tijekom povorke od Sarova do Divejeva. Godine 2008., po blagoslovu mitropolita[7] Jekaterinburškog i Verhoturskog Vikentija, ikona je zajedno s čudotvornom ikonom Bogorodice „Teodorovskaja“ sudjelovala u tradicionalnoj procesiji do samostana Carskih mučenika.

Strujanje ulja je samo po sebi nesumnjivo kršćansko čudo. Ali postoje druga čuda koja su povezana s lokotskom ikonom Bogorodice. Druge ikone koje se postave pored ove slike, također počinju mirotočiti!

Okvir lokotske ikone Bogorodice „Umiljenje“ obilno je ukrašen cvijećem. Neobjašnjivo, dio čudesnih svojstava prelazi iz svetinje u njih. Protojerej[8] Aleksandar Mitrušin, upravitelj hrama iz Orolske eparhije, govorio je o čudu koje se dogodilo vjerniku njegovog hrama. On je primio jednu od osušenih ruža koje su krasile ikonu. Vraćajući se kući, bio je prisiljen da se neočekivano zaustavi: unutrašnjost automobila bila je ispunjena jakim cvjetnim mirisom, a prozori prekriveni rosom.

I, možda, najvažnije: molitvama Presvete, njena Lokotska ikona daje iscjeljenje ljudima koji pate od raznih bolesti. Evo samo jednog od mnogih takvih slučajeva. Stanovnik Brjanska, pripremajući se za operaciju uklanjanja malignog tumora, molio se pred ovom ikonom. Liječnici su bili iznenađeni kada je ultrazvučni snimak, ubrzo nakon ovoga, pokazao da tumora nema! Međutim, liječnici su inzistirali na operaciji. Nakon što su napravili rez na mjestu gdje je tumor ranije bio, liječnici su bili zapanjeni što su na njegovom mjestu pronašli samo maleni čir! Ima mnogo takvih svjedočanstava o izlječenju teško bolesnih pacijenata molitvama pred svetom ikonom lokotskom; mnogi slučajevi iscjeljenja i čudesne pomoći ispričani u prvom licu detaljno su dokumentirani.

Godine 2006., na sastanku održanom u okviru Božićnih čitanja održanih na Moskovskom državnom sveučilištu, događaji u vezi s ikonom Bogorodice „Umiljenje“ proglašeni su čudom. Članovi Sinodske teološke komisije, svećenstvo, ikonopisci, znanstvenici i urednici pravoslavnih publikacija, koji su proučavali ovo pitanje, pozvani su kao nezavisni stručnjaci. I jednoglasno su je proglasili čudotvornom.

Ikona Bogorodice „Umiljenje“, iako se sada zove Lokotskaja, većinom je na putu. Već je posjetila crkve i samostane gotovo svih eparhija Ruske pravoslavne crkve, krenula je pred prepunim procesijama, kako domaćim, tako i međunarodnim. Ovih dana, poštovana slika Blažene Djevice Marije nalazi se u samostanu sv. Serafima Sarovskog.

Izvor: https://prijateljboziji.com/%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d1%9b%d0%b5/


[1] Ikona iz koje teče čudotvorno mirišljavo ulje.

[2] Poseban himan u čast Bogorodice.

[3] Pravoslavna korizma.

[4] Jedan od naziva za biskupa u Pravoslavnoj Crkvi.

[5] Biskupija.

[6] Vrsta molitvenog bogoslužja.

[7] Titula nekih pravoslavnih biskupa.

[8] Svećenička titula.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s