Moć Isusove molitve

U 14. st. položaj Bizanta, svjetske tvrđave Pravoslavlja bio je katastrofalan. Carstvo je lišeno svojih provincija, unutrašnje smutnje i napadi mnogobrojnih neprijatelja su učinili da zemlja stoji na granici propasti i odjednom, dogodilo se čudo obnove, makar na neko vrijeme te već, kako se činilo, na propast osuđene države. Što se dogodilo? U 14. st. u Bizantu se, rekao bih, nije javio, već prije obnovio i postao naslijeđe ne samo monaha već i kršćana u svijetu, pokret koji nazivamo isihazmom (hezihazmom). Sv. Grgur Sinait, sv. Grgur Palama kao da su ponovno otkrili svetu silu Isusove molitve. Počele su se otkrivati čitave škole gdje su se molili naukom nad naukama – Isusovom molitvom. U to vrijeme pojavila su se mnogobrojna rukovodstva kako se moliti Isusovom molitvom.
I čudo se dogodilo: ogromnim muslimanskim vojskama koje su bile spremne da kao more progutaju taj otok Pravoslavlja – Bizant – bila je suprotstavljena ne vojska, niti nekakvi saveznici, već Isusova molitva kojom se počeo moliti narod. Bizant je bila spašen za cijelo stoljeće, sve dok nije počeo ponovno osiromašivati taj duh molitve. Tada je već vojska Mehmeta II. na juriš osvojila Carigrad i zauzela grad koji je do tada već napustila milost Božja.
Meni se čini da je sada najefikasniji podvig za obnovu ne samo svakog od nas, već i društva, čak i države – upravo Isusova molitva. Ako monasi i kršćani u svijetu budu smatrali Isusovu molitvu glavnim djelom svog života, nadam se da će se dogoditi čudo Božje kao pred pad Bizanta – Gospodin će nastaviti vrijeme našeg postojanja.
Sv. Ivan Klimak piše: „Imenom Isusa Krista pobjeđuj neprijatelje, jer jače od tog oružja nećeš naći ni na zemlji ni na nebu“. Znači, Isusova molitva je pobjedonosna, znači da nema veće sile od imena Isusa Krista koja se sjedinjuje s čovjekovim srcem.“


arhimandrit Rafail Karelin – Duhovni rad

Što je to Isusova molitva, pročitajte ovdje: Isusova molitva

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s