Stav SPC po pitanju zakona o istospolnim zajednicama u Srbiji

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podnio Vladi Republike Srbije  primjedbe i mišljenje o  prijedlogu zakona o istospolnim zajednicama.

Spomenuti prijedlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti s Evanđeljem Kristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i cjelokupna europska civilizacija.

Nedopustivo je istospolne zajednice zakonski izjednačavati s brakom i obitelji, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminira bračna zajednica, kao kršćanska i Zakonom zaštićena vrijednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razumije ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Sveti Arhijerejski Sinod je suglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih osobnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentirano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i obiteljsko zakonodavstvo.

Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvaća i promovira dijalog, kao jedini i neophodan put za pronalaženje rješenja u vezi svih pitanja od općeg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi  argumenti Srpske Pravoslavne Crkve.

izvor: spc.rs

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s