Kako se spasiti?

Konačni i u isto vrijeme beskonačni cilj čovjeka je – oboženje; ono se ostvaruje samo kroz milost – silu i djelovanje Božanstva. Milost je dana Crkvi. Crkve je polje vječne, božanske svjetlosti, koja uzajamno djeluje s ljudskom dušom, koja je poslušna milosti i koja je nevidljivo prosvjećuje (u nekim slučajevima to prosvjetljenje i preobraženje duše odražava se i na materijalnom planu i može da se vidi čak i vizualno).

Tajne Crkve imaju za svoju osnovu otkupiteljsku Žrtvu Krista Spasitelja. Crkva je zasnovana na Njegovoj prečistoj Krvi. Gospodin, zavoljevši nas još prije našeg stvaranja, ispunio je sve da bi nam darovao ne samo Svoja neizreciva blaga, već i Sebe. U spašenima On vidi odraz Svog lica, Svoje božanske ljepote; u spašenima On prebiva kao u živim, besmrtnim, nerukotvorenim hramovima. Za njih je Krist – sve: život i suština vječnosti, početak i beskonačni kraj.

Bez otkupljenja i posvećenja spasenje je nemoguće. Oni, koji govore o spasenju samo kroz dobra djela, samim tim stavljaju nekakav znak jednakosti između njih i darova Božjih. Dobra djela – jesu uvjet za manifestaciju vjere i ljubavi, jer je ljubav prema Bogu i ljudima sjedinjena jedna s drugom. Čovjek koji se nada da će dobiti spasenje za svoja dobra djela, nalik je na siromaha, koji sakupivši nekoliko željeznih novčića, umišlja da je za njih moguće kupiti carski dvorac.

Za spasenje je neophodno oboženje čovjeka, koje počinje u zemnoj Crkvi, prelazi i nastavlja se u nebeskoj i nikada se ne završava. Samo kroz Kristovu Žrtvu Križa i milost Duha Svetoga, koji djeluje u Crkvi, čovjek može ostvariti svoje istinsko predodređenje – da u vječnosti postane bog po milosti.

arhimandrit Rafail Karelin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s