Ustanovljen blagdan Svih svetih Litve

Ustanovljen je novi blagdan za čašćenje vjernika Pravoslavne Crkve u Litvi i Pravoslavne Crkve uopće. Poslije saslušanja izvještaja mitropolita Vilniusa i Litve Inocenta, Sveti Sinod Ruske Crkve je odlučio ustanoviti blagdan Svih svetih prosijalih u litvanskoj zemlji. Svetkovat će se 13/26. srpnja u spomen na Svete mučenike Antuna, Ivana i Eustacija Vilnuiskih.

Ova trojica su bila braća i postradali su za Krista pod velikim litvanskim knezom Olgerdom (1345.-1377.). Ovaj knez je bio oženjen pravoslavnom kneginjom Marijom Jaroslavnom (umrla 1336.). Bio je kršten i za vrijeme života svoje supruge dozvolio je propovijedanje kršćanstva. Ali poslije njene smrti knez Olgerd je počeo pomagati poganske svećenike, poklonike vatre, koji su počeli progon kršćana. Međutim, braća Ivan i Antun nisu izdali svoju kršćansku vjeru, niti su sasjekli svoj kosu kao pogani i na blagdane nisu jeli zabranjenu hranu. Poslije dužeg mučenja u zatvoru, gdje su i dalje propovijedali Krista, pretvorivši tamnicu u kršćansku školu, Antun je obješen o drvo pošto je primio Kristove sakramente 1347. godine. Slično su skončala i druga dva brata, pa je, recimo, Eustacije  obješen o isto drvo kao i Antun.

Ovi sveti mučenici su bili od velikog značaja u obrani zapadne granice, jer je samostan sv. Trojice u Vilniusu gdje počivaju njihove svete kosti postao bedem pravoslavlja na toj granici. Za vrijeme njemačkog napada 1915. njihove relikvije su prenesene u Moskvu, a vraćene su 1946. godine.

Izvor: spc.rs

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s