Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački

Ovaj pravoslavni Srbin, Novomučenik iz Jasenovca, rodom je iz hercegovačkog sela Klepci, koje se nalazi na istočnoj obali Neretve (naspram Čapljine).

Bio je rodom od obitelji Mandrapa, i zvao se Vuksan-Vukan-Vuk, Vukašin. Vjerojatno je rođen negdje krajem 19. st., najvjerojatnije u svome selu, ali je rano otišao i radio u Sarajevu, pa ga se zato oni Klepčani koji su preživjeli ustaški genocid nad Srbima 1941-45. g. malo sjećaju, dok ga se pojedini Srbi u Sarajevu dobro sjećaju. U Sarajevu je obitelj Mandrapa bila poznata kao pobožna srpska trgovačka obitelj, blisko povezana sa Starom Sarajevskom crkvom.

Kada je 1941. g. došla ustaška zločinačka NDH, Vukašin, koji je do tada često viđan u staroj srpskoj crkvi sv. Arhanđela u Sarajevu, sklonio se u svoje selo, ali su hrvatske ustaše rimokatolici i tamo došli, pobili mu sve u njegovoj i drugim kućama u Klepcima i susjednim Prebilovcima, kao i mnoge druge Srbe u dolini Neretve i po skoro čitavoj Hercegovini, i tada bude uhvaćen i Vukašin. Kažu da je bio na “nekim šumskim radovima”, ali izgleda da se bio sklonio “u šumu”, tj. u neki od zbjegova srpskog naroda, gdje su se progonjeni i ubijani Srbi sklanjali da bi sačuvali goli život.

Iz rodne mu Hercegovine odveden je u Sarajevo, a odatle 1942. godine deportiran u zloglasni logor Jasenovac, zajedno s mnogim drugim pravoslavnim Srbima. U Jasenovcu je Starac Vukašin (iako nije bio mnogo star, no krijući se po šumi sav je bio zarastao u već prosijedu bradu), siječnja 1943. godine, pogubljen od ustaškog koljača Žila Friganovića i to stradanje je opisao doktor Nedo Zec, također jedan od preživjelih jasenovačkih logoraša, pod naslovom „Samo ti, dijete, radi svoj posao“.

Ustaški zlikovac Friganović, vidjevši Vukašina, postarijeg seljaka, kako spokojna lica i s nekim nedokučivim mirom na licu promatra strašno klanje svoje pravoslavne subraće, dovede ga preko reda pred iskopanu jamu, gdje su od ranog jutra klali i bacali nevine žrtve, te odlučan da mu razbije taj mir i spokojstvo, zatraži od njega da vikne „Živio Pavelić”. Kako Sveti Vukašin nije ništa odgovarao, nego je samo mirno i spokojno šutio, ubojica mu je nožem sjekao jedno po jedno uho i nos. Kada mu je mučitelj zaprijetio da će mu i srce iz grudi izvaditi, ako ne vikne pohvalu Paveliću (koji je, kao poglavnik zločinačke “Nezavisne Države Hrvatske”, tada sprovodio strahovit progon i zatiranje pravoslavnih Srba svuda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini), blaženi Mučenik Vukašin je, mirno pogledavši u mučitelja i kroz njega u Božju neizmjernost, polako i razgovijetno rekao: „Radi ti, dijete, svoj posao!”

Ovaj odgovor i zračeći nebeski mir s već krvlju poškropljenog lica Svetog Novomučenika razbjesnio je ubojicu, pa mu je u bijesu iskopao oči, isjekao srce, preklao mu grlo od uha do uha, i onda ga nogama survao u jamu. Mučitelj ubojica je zatim poludio, i ovo je sve ispričao u logorskoj ambulanti doktoru Nedu Zecu, koji je ovo kasnije i zapisao, i objavljeno je u zbirkama svjedočenja preživjelih logoraša iz Jasenovca.

Svetog Mučenika Vukašina sav narod srpski poštuje kao Novomučenika. Njegova freska poodavno je naslikana u manastiru Svetog arhanđela Gavrila u Zemunu, i također u skitu Jovan-Do kod Ostroga, a sveti lik mu je naslikan i među Svetima Zahumsko-Hercegovačke Eparhije, koju je za proslavu njene 780-godišnjice uradio ikonopisac Aleksandar Živadinović. Na Svetog apostola i evanđelista Ivana Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve svečano je proslavio Svetog Vukašina zajedno s brojnim drugim novim Mučenicima i u kalendar Svetih Pravoslavne Crkve unio. U manastiru Tvrdošu naslikana je ikona Svetog Vukašina i spjevan mu je tropar. Na redovnom zasjedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1998. godine, Vukašin iz Klepaca, kao ispovjednik, unijet je u Imenoslov Srpske Pravoslavne Crkve. Datum slavljenja je 16. svibanj po julijanskom kalendaru.

Tropar Svetom novomučeniku Vukašinu Jasenovačkom:

Vukašine Hercegovče, Novi Srpski Strastoterpče,

Krista radi Ti postrada u logoru Jasenovac.

Kada Te mučitelj nožem klaše, Ti njemu krotko govoraše

„Samo ti dijete radi svoj posao”, jer nama je Krist život vječni dao.

Njega moli, Mučeniče, kao Spasa sviju, da spase i rod naš Pravoslavni.

Izvor: pouke.org

2 misli o “Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački

Komentiraj