Razmišljanja mitropolita Ilariona povodom tzv. sabora ujedinjenja

Mitropolit volokolamski Ilarion dao je izjavu za portal „Isus“ povodom tzv. sabora ujedinjenja u Ukrajini. Mitropolit najprije citira 1. stih 1. psalma koji glasi „Blago čovjeku koji ne ide na vijeće bezbožničko i na putu grešničkom ne stoji…“ i ističe da riječi psalmiste ni danas nisu izgubile relevantnost.

Od 90 biskupa Ukrajinske Pravoslavne Crkve, njih 88 su se uzdržali od sudjelovanja u „saboru ujedinjenja“ čiji je cilj razaranje kanonske Crkve i stvaranje na njenom mjestu neke vrste nove crkvene strukture s jakim stupnjem zavisnosti od Carigradske Patrijaršije. A samo njih dvojica su otišla na „vijeće bezbožničko“.

U povijesti Crkve bilo je sveopćih sabora, a bilo je i krajevnih. Bilo je sabora koji su u povijesti ostali zabilježeni kao „razbojnički“. Naravno, nisu imali takvo ime u vrijeme kada su držani. I po izgledu i sastavu sudionika nisu se mogli razlikovati od istinskih sabora. Ali je Crkva post factum odbacila njihove odluke, anatemizirala sudionike, a tim skupovima pridala naziv „razbojnički“ ili neka druga pogrdna imena.

Tako se, recimo, dogodilo sa saborom 449. godine. Sudjelovalo je 127 biskupa, ali dvije godine kasnije osuđen je na Četvrtom sveopćem saboru kao razbojnički, a među biskupima koji su potpisali ovu osudu bilo je i onih koji su sudjelovali u tom razbojničkom saboru.

Firentinski sabor iz 1439. godine imao je sličnu sudbinu; na njemu je carigradski patrijarh potpisao uniju s Rimom, a samo tri godine kasnije su patrijarsi Aleksandrije, Antiohije i Jeruzalema okarakterizirali ovaj sabor kao „prljav“, „antikanonski i „tiranski“. Poslije toga, i carigradski patrijarh se morao odreći tog sabora. Ali tijekom boravka u uniji uspio je obaviti jedan važan čin – u Kijevu stvoriti mitropoliju, odvojenu od Moskve. Ova mitropolija je postojala oko 200 godina, a 1686. godine ponovo se ujedinila s ruskom Crkvom, koja je do tada imala općepriznati status Patrijaršije.

Umjesno je prisjetiti se i obnoviteljskog „sabora“ iz 1923. godine, koji je održan u Moskvi pod budnim očima GPU i uz njegovu direktnu podršku. „Sabor“ je bio sazvan da bi likvidirao kanonsku Crkvu, na čijem čelu je bio sveti patrijarh Tihon, i na njenom mjestu stvorio novu crkvenu strukturu. „Sabor“ je bio veoma „reprezentativan“: prema izvještaju službenika pri GPU E.A. Tučkova, koji se brinuo oko njegovog provođenja, prisustvovalo je oko 500 ljudi, među kojima i 67 biskupa. Za počasnog predsjednika sabora izabran je „mitropolit moskovski“ Antonin Granovski, a za predsjednika „mitropolit sibirski“  Petar Blinov. Obojica su bili lažni biskupi i u raskolu. Carigradska Patrijaršija u osobi svog predstavnika arhimandrita Vasilija (Dimopulo) podržavala je ovaj lažni sabor.

Ono što se danas događa u Kijevu zanimljivo podsjeća na ono što se dogodilo prije 95 godina u Moskvi. I tamo, i ovdje  je izražena podrška Carigrada. I tamo, i ovdje – aktivna podrška državne vlasti. I tamo, a i ovdje –  nadzornici vlasti (tamo je bio Tučkov, ovdje je Pavlenko). Ali sada, iz Carigrada nije stigao arhimandrit nego mitropolit, a umjesto GPU djeluje SBU (Služba ukrajinske sigurnosti), koja je pokušala osigurati prisutnost nekih biskupa. Jedan je čak otet i prisilno doveden u Kijev, no još uvijek nije izašao na „vijeće bezbožničko“

Naravno, sudjelovanje dvojice biskupa iz kanonske Crkve u događaju čiji je cilj razaranje, ne može, a da nas ne uznemirava. Ali ne zaboravimo da je među 12 apostola bio jedan Juda. A da je bilo 90 apostola, čovjek bi očekivao da će biti 6 ili 7 Juda, a ne dva.

Impresivne su fotografije sa „sabora“. Filaret Denisenko, koji je nedavno izjavio da je bio i da će ostati patrijarh do smrti, sjedi bez patrijaršijske pane, pa i bez kamilavke, gole glave. Ostali su u skufijama. Kao da se ne održava sabor, nego je neka vrsta tajnog okupljanja. Jedan od kanonskih arhijereja stigao je u ljubičastom podrasniku prekrivenim perelinom. Ekstravagantnost oblačenja samo naglašava nesumnjivo nelegitiman karakter okupljanja.

Nijedna partikularna Crkva nije uputila pozdrav ovom skupu, jer nitko nije podržao radnje patrijarha Bartolomeja tijekom pripremnog perioda. Ujutro su ukrajinski mediji objavili informaciju o dolasku u Kijev osobno patrijarha Bartolomeja, a popodne ovu informaciju je odbacio Fanar.

Izvor: spc.rs

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s