Službeno odijelo pravoslavnog svećenika

            Kao i rimokatolički svećenici, i pravoslavni imaju svoje službeno svjetovno odijelo, koje nose izvan bogoslužja. Rimokatolički svećenici imaju crne haljine (reverende) i odijela s tzv. „kolar-košuljama“, dok su pravoslavni prepoznatljivi po svojim crnim haljinama – mantijama. Kako one izgledaju?

            Mantija je haljina koja je zajednička svemu pravoslavnom svećenstvu i monaštvu. Svećenici je dobivaju kod ređenja, a monasi kod monašenja. Pokriva čitavo tijelo od vrata do stopala. Uglavnom je crne boje, katkad sive; mantije tamnoljubičaste, crvene ili bijele boje mogu nositi samo biskupi u nekim Crkvama. Ona je izvanliturgijsko crkveno odijelo koje je svećenik dužan uvijek nositi. Štoviše, bez nje se, prema 18. kanonu sv. Nicefora, ne može obaviti nijedan bogoslužni čin. Neka bogoslužja se vrše samo u mantiji, preko koje se prebaci epitrahilj (štola).

            Treba reći da postoje dvije vrste mantije. U monaštvu su se zadržali njihovi stariji nazivi: podrasnik i rasa, dok svjetovno svećenstvo uglavnom kaže donja i gornja mantija. Prosječnog svećenika ćemo uglavnom vidjeti u donjoj mantiji ili podrasniku. Gornja mantija ili rasa oblači se preko donje, široka je, sa širokim rukavima, i oblači se uglavnom u svečanim i službenim prilikama, kao i kod nošenja crkvenih odlikovanja.

            Postoji više stilova kroja mantije. Ruski stil je na preklop s prednje strane tijela (tako da kad se rastegne, nalikuje na veliki komad platna s rukavima) i s jednim dugmetom za zakopčavanje na boku. Grčka mantija je također na preklop, ali ima konopac na boku umjesto dugmeta. Mantija srpskog stila se navlači preko glave, te ima dugmad s prednje strane do vrata (najsličnija rimokatoličkoj reverendi). Kolar (bijeli ovratnik) ne postoji.

            Pravoslavni svećenici također nose i posebnu kapu, koja se zove kamilavka. Riječ dolazi od kamila, deva, pošto su se nekoć na istoku dotične kape šivale od devine dlake. Također je najčešće crne boje, odnosno, u skladu s bojom mantije. Grčki stil kamilavke je cilindrična, s obodom na vrhu, ruska je cilindrično šireća i ravna na vrhu, a srpska cilindrična i ravna na vrhu. Kamilavku s velom koji se spušta niz ramena (panom), odnosno panakamilavku, nose samo monasi. Osim kamilavke, monasi i svećenici katkad nose i nisku okruglastu kapu – skufiju. Sve ovo možete vidjeti na slikama dolje:

mantija-11

Mantija srpskog stila

P1020727

Mantija grčkog stila

index

Rasa

48-0088.1

Kamilavka

EPA_3180-230x230

Skufija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s