Prašumska crkva u Gvatemali privlači nepravoslavne susjede

Tek je počela izgradnja nove crkve u prašumi Gvatemale, a ona već privlači pažnju čak i onih koji nisu pravoslavne vjere, izvještava o. John Chakos, misionar Pravoslavne Crkve u Gvatemali.

Upravo se vrativši iz posjeta gradilištu buduće pravoslavne crkve sv. Ivana Krstitelja u selu Los Angeles u regiji Ixcan, o. John piše da je „veoma impresioniran, ne samo napretkom, nego i kvalitetom radova. Bez profesionalnih vještina i bez detaljnih arhitektonskih planova vjernici su uspjeli podići divan objekt.”

U međuvremenu, revnosni pravoslavni kršćani mole se u privremenoj zgradi sa zemljanim podom, zidovima od drvenih dasaka i limenim krovom, napisao je o. John.

Sredstva za financiranje nove crkve potječu iz grčke pravoslavne crkve sv. Ivana Krstitelja u Des Plainesu, u Illinoisu, gdje je o. John prethodno služio, i od jedne neimenovane kršćanske fondacije, ali su čak i lokalni građani počeli podržavati pothvat, iako su u početku bili skeptični.

O. John piše da je projekt izgradnje privukao muškarce, žene i djecu ove župne zajednice, preoblikujući u raj njihovu tropsku prašumu u kojoj su se skrivali tijekom građanskog rata. Nadaju se da će učiniti župu regionalnim centrom za širenje pravoslavne vjere u Gvatemali, gdje se pravoslavlje inače širi ubrzano. Preko 300 seoskih crkava u planinama Gvatemale i južnog Meksika već su duhovni dom mnogim tisućama starosjedilaca Maja koji su primili ili se interesiraju za pravoslavnu vjeru.

Crkvu treba posvetiti mitropolit meksički Atinagora, grčke Mitropolije Meksika, Središnje Amerike, Kolumbije, Venezuele i Karipskih otoka, koja je pod jurisdikcijom Carigradskog Patrijarha.

Izvor: spc.rs

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s