Sedmorica sv. arhanđela – opis, ikone i kratki molitvenik

            Kada je riječ o arhanđelima, zapadni kršćani su uglavnom upoznati s imenima njih trojice: Mihaela, Gabrijela i Rafaela, koja su zabilježena u protokanonskim knjigama Biblije. Međutim, drevna kršćanska Predaja, koja se u punini čuva u Pravoslavnoj Crkvi, donosi nam imena mnogih anđela. Upoznajmo sedmoricu najvažnijih.

            Kršćanska vjera nas uči da postoji svijet nevidljivih i dobrih duhovnih bića, koja nazivamo anđelima. Njih je stvorio Bog prije postanka svijeta, te ona i danas služe Bogu, i pomažu ljudima na putu spasenja. Stoga ih Crkva štuje kao i svece. Njihova bestjelesnost je uvjetna; jedini je uistinu bestjelesan i duhovan Bog, dok su anđeli, kao stvoreni duhovi, ipak ograničeni vremenom i prostorom, te im je i spoznaja ograničena. Po opisu sv. Dionizija Areopagita, njihova hijerarhija se sastoji od devet činova:

  • Serafi (Σεραφείμ) – (Iz 6, 2)
  • Kerubi (Χερουβείμ) – (Post 3, 24)
  • Prijestolja (Θρόνοι) – (Kol 1, 16; Ef 1, 21)
  • Gospodstva (Κυριότητες) – (Kol 1, 16; Ef 1, 21)
  • Sile (Δινάμεις) – (Ef 1, 21)
  • Vlasti (Εξουσία) – (Kol 1, 16; Ef 1, 21)
  • Počela (Αρχαί) – (Kol 1, 16; Ef 1, 21)
  • Arhanđeli (Αρχάγγελοι) – (Jd 9)
  • Anđeli (Αγγελοι) – (Rim 8, 38)

Naziv „arhanđeo“ se upotrebljava dvojako: ili kao oznaku 8. čina, ili kao naziv za najvažnije anđele iz raznih činova. U ovom drugom smislu arhanđeli su: Mihael, Gabrijel, Rafael, Uriel, Sealtiel, Jehudiel, Barahiel. Imena prve trojice znamo iz protokanonskih knjiga Biblije – najstarijih i temeljnih knjiga u njoj. Za ostale znamo iz deuterokanonskih knjiga (pojavile su se u grčkom SZ-u, tzv. Septuaginti), te pravovjernih apokrifnih knjiga. Iz tih izvora se spominju u djelima crkvenih otaca, liturgijskim tekstovima, slikaju u ikonografiji itd.

Mihael 

mihael

            Ime mu znači „tko je kao Bog“. Vrhovnik je arhanđelima, i najpoznatiji od svih duhovnih bića. U Bibliji ga se opisuje kao zaštitnika Izraela, i kao onoga koji pobjeđuje Sotonu i baca ga s neba. Crkvena predaja kaže da se on ukazao Bileamu u Br 22, 22; Jošui u Jš 5, 13-15; da je pobio 185 000 vojnika asirskog cara Sanheriba u 2 Kr 19, 35; te da je spasio trojicu mladića iz ognjene peći u Dn 3, itd. Slavi se s ostalim arhanđelima 08.11.

            Pravoslavna Crkva ga naziva arhistratig (vrhovni zapovjednik), te se i slika u odgovarajućoj uniformi bizantskih vojskovođa. Poštuje ga se zbog mnogih čuda u istočnoj i zapadnoj Crkvi.

Gabrijel

gabrijel 

            Ime mu znači „sila Božja“. Slavi se dan nakon Blagovijesti, a spominje i 13.07. i 08.11. On je Božji glasnik: objavio je Mariji da će roditi Krista, objavljivao prorocima dolazak Kristov, nadahnjivao Mojsija kod pisanja Petoknjižja, objavio proroku Danijelu budućnost Izraela (Dn 8, 16; 9, 21-24), objavio sv. Ani da će roditi Bogorodicu. Boravio je uz Bogorodicu za vrijeme njezinog boravka u jeruzalemskom Hramu, i bio inače njezin čuvar u životu. Zahariji je objavio rođenje sv. Ivana Krstitelja, sv. Josipu da odvede Mariju i Isusa u Egipat, hrabrio je Isusa u Getsemaniju (Lk 22, 43), objavio je ženama na praznom grobu uskrsnuće Isusovo. Na ikonama ga vidimo s ljiljanom (kod Blagovijesti), ili s rajskom grančicom (kad je objavio smrt i uznesenje Marijino), ili sa svjetiljkom, zapaljenom svijećom i ogledalom od jaspisa (znak tajanstvenosti puteva Božjih, koje može spoznati onaj tko promatra riječ Božju u ogledalu vlastite savjesti.

Rafael

rafael 

            Ime mu znači „pomoć ili iscjeljenje Božje“. On uznosi molitve svetih pred Slavu Božju (Tob 3, 16; 12, 15). U Knjizi o Tobiji je prikazan kao ozdravitelj, suputnik ljudima u teškoćama i istjerivač demona; stoga ga se prikazuje s posudom lijeka u rukama.

Uriel

uriel 

            Ime mu znači „Božja svjetlost“. Pojavljuje se u 2 Ezr 4, 1; 5, 20. On je anđeo svjetlosti, koji čisti i prosvjetljuje ljudski um. Slika se s dva mača – jedan je plameni, okrenut zemlji, u desnoj ruci, a drugi običan, na prsima, u lijevoj ruci.

Sealtiel

sealtiel

            Ime mu još dolazi u oblicima Salatiel i Selafiel. Znači „služitelj molitava“. Molitelj je za ljude i potiče ljude na molitvu. Zagrijava duše i srca za molitvu; stoga ga se prikazuje u molitvenom položaju, s rukama prekriženim na prsima i očima prema zemlji.

Jehudiel

jehudiel 

            Ime mu znači „hvala Božja“. Pomaže ljudima u vršenju dobrih djela. Stoga se prikazuje s bičem, od tri crvene vrpce, u lijevoj ruci, s kojim tjera ljude na dobro; te sa zlatnim vijencem u desnoj, s kojim nagrađuje ljude zbog dobra.

Barahiel

barahiel 

            Ime mu znači „blagoslov Božji“. Preko njega Bog šalje blagoslov za rađanje i odgoj djece; zaštitnik je braka i obitelji; daje blagoslov zemlji da rodi; daje blagoslov za humanitarni i prosvjetni rad; stoga se prikazuje s cvjetovima u ruci.

 

Molitve sv. arhanđelima za svaki dan u tjednu

Ponedjeljak, sv. arhanđelu Mihaelu

Sveti arhanđele Božji Mihaele, odagnaj od mene duha lukavoga koji me iskušava. O, veliki Arhistratiže Božji Mihaele – pobjedniče nad demonima! Pobijedi i uništi sve moje vidljive i nevidljive neprijatelje, i umoli Gospodina Svedržitelja, da me spasi i obrani od svake bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti, sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Utorak, sv. arhanđelu Gabrijelu

Sveti arhanđele Gabrijele, koji donese neizrecivu radost s neba prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje ohološću ispunjeno. O, veliki arhanđele Božji Gabrijele, ti si blagovijestio Prečistoj Djevi Mariji o začeću Sina Božjeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti, i umoli Gospodina Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grijehe; da me ne zarobi lukavi demon i ne ovlada mnome. O, veliki arhanđele Gabrijele! Sačuvaj me od svih bolesti, sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Srijeda, sv. arhanđelu Rafaelu

O veliki arhanđele Božji Rafaele, koji si primio dar od Boga da iscjeljuješ bolesti, izliječi neizlječive ljudima rane srca moga i tijela moga. O, veliki arhanđele Božji Rafaele, ti si putovođa, liječnik i iscjelitelj, vodi me prema spasenju i iscijeli sve moje duševne i tjelesne bolesti, i privedi me Prijestolju Božjem, i moli dobrotu Njegovu za moju grešnu dušu, da mi Gospodin oprosti grijehe moje i sačuva me od svih neprijatelja mojih i zlih ljudi, sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Četvrtak, sv. arhanđelu Urielu

Sveti arhanđele Božji Urijele, svjetlošću Božanskom obasjani i izobilno ispunjeni ognjem plamene ljubavi, ubaci iskru toga ognja u moje ohladnjelo srce, a dušu moju grijesima pomračenu svjetlošću tvojom obasjaj. O, veliki arhanđele Božji Urijele, ti si sijanje ognja Božanskog i prosvjetitelj onih koji su pomračeni grijesima: prosvijetli um moj, srce moje, volju moju silom Duha Svetoga, i upravi stope moje na stazu pokajanja, umoli Gospodina da me izbavi od muka paklenih i od svih neprijatelja vidljivih i nevidljivih, sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Petak, sv. arhanđelu Sealtielu

Sveti arhanđele Božji Sealtielu, daruj dar molitve meni koji ti se molim, nauči me molitvi poniznoj, skrušenoj, usrdnoj i umilnoj. O, veliki arhanđele Božji Sealtielu, ti se moliš Bogu za vjernike, umoli Dobrotu Njegovu za mene, da me izbavi od svih nevolja i iskušenja, bolesti, iznenadne smrti i muka vječnih, te da me udostoji Carstva Nebeskog sa svima svetima u vijeke vjekova. Amen.

Subota, sv. arhanđelu Jehudielu

Sveti arhanđele Božji Jehudiele, svagdanji pomoćniče svih koji se trude na putu Kristovom, probudi i mene iz teške lijenosti i podvigom dobrim ojačaj me. O, veliki arhanđele Božji Jehudiele, ti si revni zaštitnik slave Božje: ti pobuđuješ na slavljenje sv. Trojstva, probudi i mene, od sna grešnog, da bih slavio Oca i Sina i Duha Svetoga, i umoli Gospodina Svedržitelja da sagradi u meni čisto srce i duh pravedni obnovi u meni, i da me utvrdi Duhom vladalačkim da bih se klanjao duhom i istinom jedinom istinitom Bogu – Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Nedjelja, sv. arhanđelu Barahielu

Sveti arhanđele Božji Barahiele, koji nam donosiš blagoslove od Gospodina, blagoslovi me da postavim dobar početak obraćenju, i ispravim svoj grešni život, da bih u svemu ugađao Gospodinu Spasitelju mome u vijeke vjekova. Amen

Anđelu čuvaru

Anđele Božji, Čuvaru moj sveti, koji si mi od Boga darovan kao zaštitnik, prosvijetli me danas i sačuvaj od svakog zla, dobrim djelima uputi i na put spasenja upravi me. Amen.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s